DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1953
Назва: ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ТИПУ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СВИНЕЙ НА АКТИВНІСТЬ ТРАНСФЕРАЗ У СИРОВАТЦІ КРОВІ
Інші назви: Особенности влияния типа высшей нервной деятельности свиней на активность трансфераз сыворотки крови
Автори: Ландсман А.О., Васильєв А.П., Трокоз А.В., Карповський В.І. Карповський П.В., Карповський В.В., Шестринська В.В., Трокоз В.О., Томчук В.А., Данчук О.В., Криворучко Д.І., Постой Р.В.
Теми: вища нервова діяльність, свині, кров, трансферази
высшая нервная деятельность, свиньи, кровь, трансферазы
Дата публікації: 2013
Видавництво: Науковий вісник ветеринарної медицини
Бібліографічний опис: УДК 619:612.821:612.128:636.4 Особливості впливу типу вищої нервової діяльності свиней на активність трансфераз у сироватці крові / А.О. Ландсман, А.П. Васильєв, А.В. Трокоз, П.В. Карповський, В.В. Карповський, В.В. Шестринська, В.А. Томчук, О.В. Данчук, Д.І. Криворучко, Р.В. Постой // Науковий вісник ветеринарної медицини. - 2013. – Вип. 12 (107). – С. 32-35.
Короткий огляд (реферат): У статті показаний вплив вищої нервової діяльності на активність аланін- та аспартатамінотрансфераз у сироватці крові свиней. Встановлено, що найвища активність аланінамінотрансферази відмічалась у свиней сильного врівноваженого інертного типу, а найнижча – у тварин слабкого неврівноваженого типу. Найвища активність аспартатаміно-трансферази була у свиней сильного врівноваженого рухливого типу, а найнижча – у свиней слабкого типу. Відзначено, що активність АлАТ у свиней 5–6-місячного віку є вищою за фізіологічну, що, можливо, пов’язано з більш інтенсивними процесами росту та обміну речовин в організмі. У свиней сильного врівноваженого рухливого (СВР) та слабкого (С) типів внаслідок більшої активності АсАТ, коефіцієнт де Рітіса був вищим, що може свідчити про напруженість процесів метаболізму в організмі тварин.
В статье описано влияние типов высшей нервной деятельности на активность аланинаминотрансферазы и аспартат- аминотрансферазы в сыворотке крови свиней. Установлено, что самая высокая активность аланинаминотрансферазы отмечалась у свиней сильного уравновешенного инертного типа, а самая низкая – у животных слабого неуравновешенного типа. Отмечено, что активность АлАТ у свиней 5-6-месячного возраста выше физиологических лимитов, что может быть связано с более интенсивными процессами роста и обмена веществ в организме. У свиней СВР та С типов в результате высшей активности АсАТ, коэффициент де Ритиса был выше, что может свидетельствовать о напряжении процессов метаболизма данных животных.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/1953
Розташовується у зібраннях:Данчук Олексій Володимирович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
nvvm_2013_12_10.pdf228,82 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.