DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1835
Назва: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЧИННИКИ ТА РЕЗЕРВИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Інші назви: ОРГАНИЗАЦИОННО-ЭКОНОМИЧЕСКИЕ ФАКТОРЫ ТА РЕЗЕРВЫ ПОВЫШЕНИЯ ЭФФЕКТИВНОСТИ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ АГРАРНЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ
ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC FACTORS AND RESERVES TO INCREASE THE ACTIVITY OF AGRICULTURAL ENTERPRISES ACTIVITIES
Автори: 
Іванова, А.
Иванова, А.
Ivanova, А.
Теми: ефективність розвитку; стратегія інтегрованого росту; види функціональної ефективності структурних змін; критерії ефективного розвитку підприємства
эффективность развития; стратегия интегрированного роста; виды функциональной эффективности структурных изменений; критерии эффективного развития предприятия
efficiency of development; an integrated growth strategy; types of functional efficiency of structural changes; criteria for effective enterprise development
Дата публікації: 2019
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: УДК 339.5 / 338.4 Іванова А. Організаційно-економічні чинники та резерви підвищення ефективності діяльності аграрних підприємств / А. Іванова // Аграрний вісник Причорномор’я: зб.наук.пр. / ОДАУ. – Одеса, 2019. - №94. – С. 75-84.
Короткий огляд (реферат): Визначено основні напрямки оцінки ефективності розвитку аграрних підприємств. Обґрунтовано види функціональної ефективності структурних змін на рівні аграрного підприємства. З метою оцінки ефективності і, виходячи зі стратегічного підходу необхідності інтеграції всіх компонентів розвитку аграрних підприємств, визначено агрегований індекс ефективності розвитку аграрного підприємства. Визначено елементи, що формують ефективність стратегії інтегрованого росту аграрних підприємств.
Определены основные направления оценки эффективности развития аграрных предприятий. Обоснованно виды функциональной эффективности структурных изменений на уровне аграрного предприятия. С целью оценки эффективности и, исходя из стратегического подхода необходимости интеграции всех компонентов развития аграрных предприятий, обоснован агрегированный индекс эффективности развития аграрного предприятия. Определены элементы, формирующие эффективность стратегии интегрированного роста аграрных предприятий
The effectiveness of the agricultural enterprise. - the most important qualitative characteristic of the enterprise. This is a category that expresses. compliance of the results and expenses of the enterprise with the goals of the activity and interests of owners. Economic assessment efficiency of the enterprise on the basis of indicators, which characterizes the effectiveness of various aspects of the enterprise, allows not only to find out how this result is obtained, but also to find ways to improve it. In turn, there is a definition of general reserves for improving economic efficiency, they are largely due to both the specifics of business activity and the stages of its production. Increasing economic efficiency, consider the unused cases of increasing the solution per unit of aggregate expenditures by making better use of all types of resources in the enterprise. Under market conditions, enterprises have gained full operational independence in choosing what and how much to produce, with whom to cooperate and to whom to sell their products, how to organize and plan processes accordingly. It is clear that this discretion is granted for the proper consideration of the market situation, its needs and requirements. The company strives to improve the efficiency of its operations, but only understanding of what depends on this efficiency can lead to positive results. Properly chosen production strategy and proper outputs provide the desired volume of sales and corresponding profits. Therefore, the activity of the company, finally, is rigidly determined by the overall economic situation, industry proportions and solvent demand of the population. The effectiveness of the enterprise depends on many factors, so the planning process must be preceded by a thorough analysis of both the existing situation and the capabilities of the enterprise. Thus, enterprise efficiency is a complex concept that reflects the end results of the use of resources over a period of time, the main feature of which may be the need to achieve the goal of production and economic activity of agricultural enterprises with the least cost of social work or time. Successful implementation of the enterprise development strategy implies the implementation of effective, efficient and competitive economic activity. The main factors for improving the efficiency of agricultural enterprises are to increase its technical level, improve management, organization of production and labor, change the volume and structure of production, improve the quality of natural resources and more. Efficiency improvement is possible only if a quality management system is formed, which in turn implies the imposition of strict requirements on managers at all levels. So, nowadays, increasing the efficiency of agricultural enterprises is attracting more and more attention. Enterprises in this field need modernization of production as a whole. In turn, the main factors for improving the efficiency of enterprises are to improve its technical level, improve management, organization of production and labor, change the volume and structure of production, improve the quality of natural resources. Only a skillful use of the whole system of these factors can ensure sufficient growth rates of production efficiency.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/1835
Розташовується у зібраннях:*НАУКОВІ СТАТТІ РІЗНИХ АВТОРІВ*

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Іванова А..pdf2,15 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.