Please use this identifier to cite or link to this item:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1779
Title: | РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧІ КОМПОНЕНТИ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ КОРМІВ |
Other Titles: | РЕСУРСОСБЕРЕГАЮЩИЕ КОМПОНЕНТЫ ДЛЯ ИЗГОТОВЛЕНИЯ КОРМОВ RESOURCE-SAVING COMPONENTS FOR FOOD PRODUCTION |
Authors: | Дударев І.І., Паскалов О.І., Пирожков В.А. Дударев И.И., Паскалов А.И, Пирожков В.А. Dudarev I. I., Paskalov A.I., Pirozhkov V.A. |
Keywords: | стрижень, комбікорм, подрібнення,кукурудза, технологія стержень, комбикорм, измельчение, кукуруза, технология a core, mixed fodder, crushing, corn, technology |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Одеський державний аграрний університет |
Citation: | УДК 636.085.55.4 Дударев І. І. Ресурсозберігаючі компоненти для виготовлення кормів / І. І. Дударев, О.І. Паскалов, В.А.Пірожков // Аграрний вісник Причорномор`я: зб. наук. пр. / ОДАУ. - Одеса, 2018. - Вип.90 : Технічні науки. - С. 56-65. |
Abstract: | Оцінка складу сучасних рецептів комбікормів свідчить, що поширення компонентів може бути досягнуте завдяки найбільш повноцінного використання стрижнів кукурудзяних початків на основі дотримання принципів ресурсозберігаючої технології, передбачаючи подальше подрібнення для використання. Заміна зернових, частка яких в складі комбікормів становить 70-80%, новими або рідко використовуваними компонентами є перспективною. У сухій речовині кукурудзи до цвітіння міститься протеїну 9,4 % і у міру зростання рослини кількість сухої речовини зростає, але зміст протеїну знижується до 7,4 % у стадії повної стиглості. У кукурудзі містяться вуглеводи двух основних типів, структурні не структурні, що включають крохмаль і цукор, які легко, перетравлюються і мають велике значення в живленні тварин. Склад стрижнів кукурудзи вказує, що по кормових одиниць (0,4 к.о. в I кг) вони перевершують солому хорошої якості. Для більш повного порівняльного аналізу хімічного складу стрижнів, кукурудзи було встановлено, що в фазі повної стиглості стрижні містять крохмалю трохи більше, ніж обгортки, але значно менше ніж зерно. За змістом же водорозчинних вуглеводів вони перевершують зерно більш ніж в 3 рази. Визначено також, що у всіх фазах дозрівання стрижні містять значну кількість вільних жирних кислот, при цьому кислотне число жиру становить для зерна і стрижня при молочної, воскової і повної фазах стиглості відповідно 43,92; 10,24; 8,94 і 120,7; 76,06; 47,12 мг КОН на I г. В даний час використання стрижнів кукурудзи при виробництві кормів йде, в основному, за двома напрямками: консервування цілих або подрібнених качанів, що включає кілька способів {висушування, силосування, хімічне консервування, вентилювання природно або штучно охолодженим повітрям і інші), а також заготівля подрібненої зерно - стрижневий суміші (ЗСС) з попередньо обмолочених качанів. Експериментами встановлено, що продуктивна дія ЗСС знаходиться на рівні концентрованих кормів, приготування з висушеного зерна. Таким чином, аналіз виконаних досліджень за хімічним складом стрижнів і зіставлення його з іншими компонентами рослини кукурудзи дозволяє зробити висновок про доцільність використання стрижнів при виробництві кормів. Оценка состава современных рецептов комбикормов свидетельствует, что распространение компонентов может быть достигнуто благодаря наиболее полноценному использованию начал стержней кукурузных на основе соблюдения принципов ресурсосберегающей технологии, предусматривая дальнейшее измельчение для использования. Замена зерновых, часть которых в составе комбикормов представляет 70-80%, новыми или редко используемыми компонентами являются перспективной. В сухом веществе кукурузы к цветению содержится протеина 9,4%, и по мере роста растения количество сухого вещества растет, но содержание протеина снижается до 7,4 % в стадии полной спелости. В кукурузе содержатся углеводы двух основных типов, не структурне и структурные, что включают крахмал и сахар, которые легко, перевариваются и имеют большое значение в питании животных. Состав стержней кукурузы указывает, что по кормовым единицам (0,4 к.о. в I кг) они превосходят солому хорошего качества. Для более полного сравнительного анализа химического состава стержней, кукурузы было установлено, что в фазе полной спелости стержни содержат крахмала чуть больше, чем обертки, но гораздо меньше чем зерно. По содержанию же водорастворимых углеводов они превосходят зерно больше чем в 3 раза. Определенно также, что во всех фазах дозревания стержни содержат значительное количество свободных жирных кислот, при этом кислотное число жира представляет для зерна и стержня при молочной, восковой и полной фазах спелости соответственно 43,92; 10,24; 8,94 и 120,7; 76,06; 47,12 мг КОН на I г. В настоящее время использование стержней кукурузы при производстве кормов идет, в основном, по двум направлениям: консервирование целых или измельченных кочанов, которое включает несколько способов {высушивание, силосование, химическое консервирование, вентилирование естественно или искусственно охлажденным воздухом и другие), а также заготовка измельченной зерно - стержневой смеси (ЗСС) из предварительно обмолоченных кочанов Экспериментами установлено, что производительное действие ЗСС находится на уровне концентрированных кормов, приготовленых из высушенного зерна. Таким образом, анализ выполненных исследований за химическим составом стержней и сопоставления его с другими компонентами растения кукурузы позволяет сделать вывод о целесообразности использования стержней при производстве кормов. Evaluation of the composition of modern recipes for mixed fodders indicates that the distribution of components can be achieved thanks to the most valuable use of cores on the basis of compliance with the principles of resource-saving technology, anticipating further grinding for use. The replacement of cereals, the share of which in the composition of mixed fodders makes 70-80%, the new or rarely used components are promising. In the dry matter of maize, before blossoming, the protein content is 9.4% and as the plant grows, the amount of dry matter increases, but the protein content decreases to 7.4% in the full ripeness stage. Corn contains two main types of carbohydrates, structural, including starch and sugar, which are easily digested and are of great importance in animal nutrition. The composition of corn cores indicates that, by fodder units (0.4 KA in I kg), they exceed the good quality straw. For a more complete comparative analysis of the chemical composition of cores, maize, it was found that in the phase of complete ripeness the rods contain starch slightly larger than the wrappers, but much less than the grain. On the content of water-soluble carbohydrates, they exceed the grain more than 3 times. It is also determined that in all phases of maturation the rods contain a significant amount of free fatty acids, while the acidic fat number for the grain and stem for the milk, wax and full phases of ripeness, respectively, 43.92; 10.24; 8.94 and 120.7; 76.06; 47.12 mg of KOH for 1 g. Currently, the use of maize cores in the production of feed is mainly in two ways: preserving whole or chopped cobs, including several methods {drying, silage, chemical preservation, natural ventilation or artificially cooled air and others), as well as harvesting the crushed grain-rod mixture (ASC) from pre-ground cobs. Experiments have established that the productive effect of ISS is at the level of concentrated feed, cooking from dried grain. Thus, the analysis of the performed studies on the chemical composition of the rods and its comparison with other components of the maize plant allows us to conclude that it is expedient to use rods in the production of feed. |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/1779 |
Appears in Collections: | Дударев Ігор Іванович |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Дударев И.pdf | 983,73 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.