DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1760
Title: ДИФЕРЕНЦІЙОВАНІ ЗАХОДИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ВИНОГРАДУ І ВИНА В УМОВАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ
Other Titles: Differentiated measures to manage the quality of grapes and wine in the south of Ukraine
Authors: Хреновськов Е.І., Іщенко І.О., Тараненко О.Г., Савчук Ю.О.
Khrenovskov E., Ishchenko I., Taranenko O., Savchuk Y.
Keywords: виноград, якість, насадження, позакореневе підживлення кореневе підживлення, оновлення плантажу, плодоносність, плодоношення, продуктивність, урожайність, виноматеріал
grapes, quality, perennial plantations, foliar feeding, root feeding, renovation of plantage, fruiting, productivity, yield, wine material
Issue Date: 2017
Publisher: Одеський державний аграрний університет
Citation: УДК 634.8:581.1:631.5 Диференційовані заходи управління якістю винограду і вина в умовах Півдня України / Е. І. Хреновськов, І. О. Іщенко, О. Г. Тараненко, Ю. О. Савчук // Аграрний вісник Причорномор'я: зб. наук. пр. / ОДАУ. - Одеса, 2017. - Вип. 84-2: Сільськогосподарські науки. - С. 106-114.
Abstract: В статті стисло викладено суть комплексного підходу у вирішенні проблем отримання якісного врожаю технічних сортів винограду заданих кондицій, та як наслідок якісних виноматеріалів і вин з них.
The article briefly outlines the essence of the integrated approach to solving the problems of obtaining quality harvests of technical grades of grapes of specified conditions, and produced wine materials in the conditions of the south of Ukraine. The essence of the quality control of grapes and wine is a clear differentiation of the methods in accordance with the age of plants, their physiological state, to specific plants growing conditions, taking into account the possible risks caused by climate. The most effective methods of influence on the quality of the grapes and the grape wine (on the basis of years of research) generally at the old planting are: carrying out renovation Plantage with the introduction of mineral fertilizers, and the subsequent feeding or treatment of plants with superhumisol and physiologically active substances at certain times: the first - before flowering (the formation of 13¬14 true leaf on the shoot); the second - when berries reach the size of a pea (the formation of 17-19 true leaf on the shoot); the third - at the beginning of the ripening of berries (the formation of23-25 leaves on the shoot) and waterings. On young plantings, the plant nutrition regime should be optimized, which is regulated by the application of leaf and root dressings of bushes a complex of microelements, since the use of this method ensured an increase in profits, when entering into full fruiting.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1760
Appears in Collections:Хреновськов Едуард Іванович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Хреновськов Е.І..pdf830,95 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.