DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1605
Назва: ВИКОРИСТАННЯ СУХОЇ ПИВНОЇ ДРОБИНИ У ГОДІВЛІ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ
Інші назви: THE USE OF DRY SPENT GRAINS IN FEEDING OF BROILER CHICKENS
Автори: Карунський О.Й., Браженко В.Є., Кроль К.О.
Karunskiy A. I., Brazhenko V. E., Krol K. A.
Теми: комбікормова продукція, суха пивна дробина, молодняк курчат-бройлерів, технологічний процес
fodder production, dry brewer's grain, young broiler chickens, the process
Дата публікації: 2017
Видавництво: Зернові продукти і комбікорми
Бібліографічний опис: УДК 636.587.084:663.48-913.1 Карунський О.Й. Використання сухої пивної дробини у годівлі курчат-бройлерів / А.Й. Карунський, В.Є. Браженко , К.О. Кроль // Зернові продукти і комбікорми. Vol.17, I.2/2017.38-42.
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано сучасний стан комбікормової промисловості та перспективи використання побічних кормових продуктів пивоварної промисловості, що отримуються при переробці сусла ячменю та солоду, зокрема суху пивну дробину. За аналізом теоретичних досліджень встановлено, що світове виробництво сухої пивної дробини досягає майже 30 млн. тонн, з яких близько 3,4 млн. тонн виробляється в Європі. На кожні 10 тонн готового пива в середньому утворюється 2300 кг пивної дробини, загальна кількість якої в Україні перебільшує 440 тис. тонн. На головному заводі єдиної української корпорації «Оболонь» (м. Київ) працює установка з виробництва сухих гранул пивної дробини, потужність якої дозволяє переробляти до 700 тонн сирої дробини на добу. Встановлено, що основним обмеженням використання сухої пивної дробини у комбікормах сільськогосподарських тварин і птиці є високий вміст некрохмалистих полісахаридів. У зв'язку з високим рівнем клітковини пивну дробину традиційно використовують тільки для годівлі жуйних тварин. Проведенні дослідження свідчать про можливість успішного згодовування пивної дробини іншим сільськогосподарським тваринам і птиці. За результатами теоретичних та експериментальних досліджень визначено хімічний та мінеральний склад пивної дробини. Експериментальні дослідження проводилися в умовах лабораторій кафедр технології комбікормів і біопалива Одеської національної академії харчових технологій, генетики розведення та годівлі тварин Одеського аграрного університету та ТОВ «Агропереробка Велико Михайлівського району Одеської області». Відповідно до завдань досліджень було проведено науково-господарський дослід на групах молодняку курчат-бройлерів породи Кобб-500. Визначено оптимальний вміст сухої пивної дробини у складі комбікормів для підвищення їхньої продуктивної дії при годівлі курчат-бройлерів. Розрахунки складу рецепту комбікормової продукції та оптимізацію показників якості виконано із застосуванням програми «КормОптима». Розрахунки витрат корму за весь період вирощування свідчать, що курчата-бройлери, яким згодовували комбікорм із вмістом 4% сухої пивної дробини, на 1кг приросту живої маси витрачали його на 4,3% менше порівняно з тим, які споживали комбікорм без сухої пивної дробини. Розроблено структурну схему варіантів технологічних процесів введення та підготовки сухої пивної дробини в умовах діючих підприємств комбікормової галузі, виробництво комбікормової продукції на яких здійснюється за інноваційними технологіями. Встановлено, що згодовування курчатам-бройлерам сухої пивної дробини у складі комбікорму за масовою часткою 4% сприяло підвищенню середньодобових приростів на 5,6% та зниженню витрат корму на 1кг приросту на 4,3%. Ключові слова: комбікормова продукція, суха пивна дробина, молодняк курчат-бройлерів, технологічний процес.
The article analyses the modern state of the feed industry and prospects for the use of side-feed products of the brewing industry, resulting from the processing of the wort of barley and malt, in particular, dried brewer's grain. The analysis of theoretical researches it is established that the world production of dry beer pellet is almost 30 million tons, of which about 3.4 million tons is produced in Europe. For every 10 tons of finished beer are formed in average 2300 kg spent grains, the total amount of which in Ukraine exceeds 440 thousand tons. At the main plant single Ukrainian Obolon Corporation (Kyiv) works plant to produce dry granules of beer pellet, the capacity of which allows to process up to 700 tonnes of raw grains a day. It is established that the main limitation of the use of dry spent grains in compound feeds for agricultural animals and poultry is its high content of non-starch polysaccharides. Due to the high level of cellulose spent grain traditionally used for feeding ruminants. Studies have shown the possibility of successful feeding of brewer's grains other agricultural animals and poultry. According to the results of theoretical and experimental research determined the chemical and mineral composition of brewer's grains. Experimental studies were carried out in the laboratory of the Department of mixed feed technology and biofuel, Odessa national Academy of food technologies, genetics, breeding and feeding of the Odessa agrarian University and LLC "agro-processing is large Mikhailovsky district of the Odessa region". In accordance with the objectives of studies, scientific and economic experience to groups of young broiler chickens of breed Cobb 500. The optimum content of the dry spent grains in compound feeds to increase their productive action at feeding of broiler chickens. The calculations of the part of the recipe of compound feed production and optimization of quality indicators is performed using the "Cormophyta". Calculations of costs of feed for the entire period of cultivation indicate that broiler chickens fed with feed containing 4% dry brewer's grains, per 1 kg of live weight gain it spent 4.3% less in comparison with those that consumed feed without dry spent grains. Structural diagram of the variants of technological processes of input and preparation dry spent grains in terms of existing enterprises feed industry, the production of feed products which are used for innovative technologies. It is established that the feeding of broiler chickens dry beer pellet in the feed mixture by mass-ing a share of 4% contributed to the increase in average daily gains of 5.6%, reduced cost of feed per 1 kg increase by 4.3%.
Опис: The article analyses the modern state of the feed industry and prospects for the use of side-feed products of the brewing industry, resulting from the processing of the wort of barley and malt, in particular, dried brewer's grain. The analysis of theoretical researches it is established that the world production of dry beer pellet is almost 30 million tons, of which about 3.4 million tons is produced in Europe. For every 10 tons of finished beer are formed in average 2300 kg spent grains, the total amount of which in Ukraine exceeds 440 thousand tons. At the main plant single Ukrainian Obolon Corporation (Kyiv) works plant to produce dry granules of beer pellet, the capacity of which allows to process up to 700 tonnes of raw grains a day. It is established that the main limitation of the use of dry spent grains in compound feeds for agricultural animals and poultry is its high content of non-starch polysaccharides. Due to the high level of cellulose spent grain traditionally used for feeding ruminants. Studies have shown the possibility of successful feeding of brewer's grains other agricultural animals and poultry. According to the results of theoretical and experimental research determined the chemical and mineral composition of brewer's grains. Experimental studies were carried out in the laboratory of the Department of mixed feed technology and biofuel, Odessa national Academy of food technologies, genetics, breeding and feeding of the Odessa agrarian University and LLC "agro-processing is large Mikhailovsky district of the Odessa region". In accordance with the objectives of studies, scientific and economic experience to groups of young broiler chickens of breed Cobb 500. The optimum content of the dry spent grains in compound feeds to increase their productive action at feeding of broiler chickens. The calculations of the part of the recipe of compound feed production and optimization of quality indicators is performed using the "Cormophyta". Calculations of costs of feed for the entire period of cultivation indicate that broiler chickens fed with feed containing 4% dry brewer's grains, per 1 kg of live weight gain it spent 4.3% less in comparison with those that consumed feed without dry spent grains. Structural diagram of the variants of technological processes of input and preparation dry spent grains in terms of existing enterprises feed industry, the production of feed products which are used for innovative technologies. It is established that the feeding of broiler chickens dry beer pellet in the feed mixture by mass-ing a share of 4% contributed to the increase in average daily gains of 5.6%, reduced cost of feed per 1 kg increase by 4.3%.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/1605
Розташовується у зібраннях:Карунський Олексій Йосипович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
529-1332-1-PB.pdf461,2 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.