DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1355
Title: ДИНАМІКА ЖИВОЇ МАСИ ТА ЯКІСТЬ М’ЯСА МОЛОДНЯКА СВИНЕЙ ЗА ВИКОРИСТАННЯ В ГОДІВЛІ АНАЛЬЦИМОСОРБЕНТА
Other Titles: ДИНАМИКА ЖИВОЙ МАССЫ И КАЧЕСТВО МЯСА МОЛОДНЯКА СВИНЕЙ ПРИ ИСПОЛЬЗОВАНИИ В КОРМЛЕНИИ АНАЛЬЦИМОСОРБЕНТА
DYNAMICS OF BODY WEIGHT AND QUALITY OF MEAT OF YOUNG PIGS AT USE IN FEEDING ANALTSIMOSORBENTA
Authors: Решетніченко, О.П.
Решетниченко, А.П.
Reshetnichenko, O.P.
Keywords: молодняк свиней, велика біла порода, комбікорм, анальцимосорбент, жива маса, середньодобовий приріст, оплата корму, показники якості м’яса
молодняк свиней, крупная белая порода, комби- корм, анальцимосорбент, живая масса, среднесуточный прирост, оплата корма, показатели качества мяса
young pigs, feed, analtsimosorbent, live weight, average daily gain, feed efficiency, meat quality parameters
Issue Date: 2016
Publisher: Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини
Citation: УДК 636.4 : 612.015.3: 636.4.084.1: 543–414 Решетніченко О. П. Динаміка живої маси та якість м’яса молодняка свиней за використання в годівлі анальцимосорбента / О. П. Решетніченко // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. - 2016. - Вип. 32(1). - С. 290-297.
Abstract: При включенні до складу комбікорму 0,5 % анальцимосорбента молодняк свиней дослідної групи характеризувалися більш високою швидкістю росту у порівнянні з контролем. Так, загальний приріст живої маси у поросят дослідної групи за період досліду був більшим на 7,35 % відносно тварин контрольної групи і складав 89,42 кг. При цьому, витрати комбікорму на 1кг приросту живої маси у середньому за дослідний період у молодняка свиней дослідної групи були меншими порівняно з аналогами контрольної групи на 6,82 %. За витратами енергії корму (корм. од.) на 1кг приросту живої маси у середньому за період досліду перевагу мав молодняк свиней дослідної групи, який на 1кг приросту живої маси витрачавна 7,30 % менше кормових одиниць, ніж тварини контрольної групи. За результатами проведеної ветеринарно-санітарної оцінки якості м’яса молодняка свиней до раціону яких додатково включали 0,5 анальцимосорбента встановлено, що м'ясо тварин відповідало вимогам чинного стандарту для свіжого і доброякісного за кольором, рівнем знекровлення, консистенцією, запахом, рН, реакцією на пероксидазу, реакцією з сульфатом міді, формольною пробою і за вмістом аміно-аміачного азоту.
При включении в состав комбикорма 0,5 % анальцимо-сорбента молодняк свиней опытной группы характеризовался более высокой скоростью роста по сравнению с контролем. Так, общий прирост живой массы у поросят опытной группы за период опыта был большим на 7,35 % относительно животных контрольной группы и составлял 89,42 кг. При этом, расход комбикорма на 1 кг прироста живой массы в среднем за опытный период у молодняка свиней опытной группы был меньшим сравнительно с аналогами контрольной группы на 6,82 %. За расходом энергии корма (корм. ед.) на 1 кг прироста живой массы в среднем за период опыта преимущество имел молодняк свиней опытной группы, который на 1 кг прироста живой массы расходовал на 7,30 % меньше кормовых единиц, чем аналоги контрольной группы. На основании проведенной ветеринарно-санитарной оценки качества мяса молодняка свиней в рацион которых дополнительно включали 0,5 % анальцимосорбента установлено, что мясо животных отвечает требованиям действующего стандарта для свежего и доброкачественного по цвету, степени обескровливания, консистенции, запаху, рН, реакции на пероксидазу, реакции с сернокислой медью, формольной пробой и по содержанию амино-аммиачного азота.
To examine the impact of the inclusion in the diet of farmed analtsimosorbenta Large White pigs on their subsequent productivity and meat quality. The decision goal was achieved using hygienic, clinical and physiological, morphological, organoleptic, zootechnical, variational-statistical research methods. When included, the kombikorma 0,5% analtsimosorbenta young svineyopytnoy group was characterized by a higher rate of growth compared to the control. Thus, the total increase in body weight in pigs opytnoygruppyza period was a great experience to 7.35% relative to the control group and was 89.42 kg. At the same time, consumption of feed per 1 kg of live weight gain on average over the test period in young pigs of the experimental group was lower compared with the control group peers by 6.82%. Over consumption of energy feed (fodder. Pcs.) Per 1 kg of live weight gain on average during the period advantage of the experience of young pigs had the experimental group, which on 1 kg of weight gain was spent on 7,30% less feed units than the control group counterparts. Based on our assessment of the veterinary and sanitary quality of 0.5% of young pigs of meat in the diet which further comprises analtsimosorbenta found that animal meat meets the requirements of the standard for fresh and benign color, extent of bleeding, consistency, odor, pH, reaction to the peroxidase, reaction with copper sulphate, Formalin sample and the content of aminoammonia nitrogen.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1355
Appears in Collections:Решетніченко Олександр Петрович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2016_32(1)__37 (1).pdf194,96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.