�������@Mail.ru
DSpace About DSpace Software
 

Library ODAU >
ПРАЦІ ВЧЕНИХ ОДАУ >
Тарасенко Людмила Олексіївна >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/1232

Название: РОЛЬ КОНСЕРВАНТІВ ТА АНТИОКСИДАНТІВ У СУХИХ КОРМАХ ДЛЯ КІШОК ТА СОБАК
Другие названия: РОЛЬ КОНСЕРВАНТОВ И АНТИОКСИДАНТОВ В СУХИХ КОРМАХ ДЛЯ КОШЕК И СОБАК
THE ROLE OF PRESERVATIVES AND ANTIOXIDANTS IN DRY FEED FOR CATS AND DOGS
Авторы: Тарасенко, Л.О.
Білошицька, І.І.
Тарасенко, Л.А.
Белошицкая, И.И.
Tarasenko, L.
Biloshitska, I.
Ключевые слова: сухі корми, корми для непродуктивних тварин, псування, окислення, мікрофлора, консерванти, антиоксиданти
сухие корма, корма для непродуктивных животных, порчи, окисления, микрофлора, консерванты, антиоксиданты
dry food, pet food, spoilage, oxidation, flora, preservatives, antioxidants
Issue Date: 2016
Издатель: Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького
Библиографическое описание: УДК 619:613.2:664.8:661.155.8: 661.155.8: 636.7/8. Білошицька І. І. Роль консервантів та антиоксидантів у сухих кормах для кішок та собак / І. І. Білошицька, Л. О. Тарасенко // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія: : Ветеринарні науки. - 2016. - Т. 18, № 1(2). - С. 168-172.
Аннотация: Виробники сухих кормів для непродуктивних тварин задля забезпечення якості кормів та уповільнення псування і розвитку мікробіальної флори додають консерванти та антиоксиданти різного походження. Сьогодні виробники використовують як штучні (хімічні) так і натуральні (біологічні) консерванти та антиоксиданти. Натуральні добавки (токофероли, лимонна кислота, вітаміни Е і С, витяжки з трав) безпечніші, але не забезпечують тривалого зберігання кормів якісними. Штучні добавки (BHA, BHT, етоксіквіна, пропілгалат, пропіленгліколь, термокс, сорбат калія) виявляють токсичні, мутагенні і канцерогенні властивості, можуть ставати причиною виникнення серйозних захворювань, але корм зберігається значно довше. Встановлено, що найбільш часто сучасні вітчизняні та закордонні виробники використовують добавки хімічного походження. В цілому на сьогоднішній день, питання стосовно тривалості зберігання корму та впливу консервантів і антиоксидантів на організм тварин не вивчені до кінця і є відкритими. Тому подальші дослідження спрямовані на вивчення санітарних показників сухих кормів для непродуктивних тварин і стану здоров’я тварин що їх споживають, залежно від застосованих консервантів і антиоксидантів, сприятиме профілактиці захворювань собак і кішок.
Производители сухих кормов для непродуктивных животных для обеспечения качества кормов и замедление порчи развития микробиальной флоры добавляют консерванты и антиоксиданты различного происхождения. Сегодня производители используют как искусственные (химические) так и натуральные (биологические) консерванты и антиоксиданты. Натуральные добавки (токоферолы, лимонная кислота, витамины Е и С, вытяжки из трав) безопасны, но не обеспечивают длительного хранения кормов. Искусственные добавки (BHA, BHT, этоксиквина, пропилгалат, пропиленгликоль, Термокса, сорбат калия) обладают токсическими, мутагенными и канцерогенными свойствами, могут становиться причиной возникновения серьезных заболеваний, но корм сохраняется значительно дольше. Установлено, что наиболее часто современные отечественные и зарубежные производители используют добавки химического происхождения. В целом на сегодняшний день, вопрос о продолжительности хранения корма и влияния консервантов и антиоксидантов на организм животных не изучен до конца и является открытым. Поэтому дальнейшие исследования направленые на изучение санитарных показателей сухих кормов для непродуктивных животных и состояния здоровья животных, которые их употребляют, в зависимости от применяемых консервантов и антиоксидантов, будут способствовать профилактике заболеваний собак и кошек.
Manufacturers of dry feed added preservatives and antioxidants of different origins for unproductive animals to ensure feed quality and slowing deterioration and development of microbial flora. Today, manufacturers use as artificial (chemical) and natural (biological) preservatives and antioxidants. Natural additives (tocopherols, citric acid, vitamins C and E, herbal extracts) are safe, but do not provide long–term storage of feed. Artificial additives (BHA, BHT, ethoxyquin, propilgalat, propylene glycol, Termoksa, potassium sorbate) have toxic, mutagenic and carcinogenic properties, can become a cause of serious diseases, but the food is preserve for much longer. It was found that the modern domestic and foreign manufacturers use most additives of chemical origin. In general, to date, the question of the duration of storage of feed and the effect of preservatives and antioxidants in the body of animals is not fully understood and is open. Therefore, further research is aimed at studying the health indicators of dry pet food and the health of animals that consume them, depending on the applied preservatives and antioxidants, will contribute to the prevention of diseases of dogs and cats.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1232
Appears in Collections:Тарасенко Людмила Олексіївна

Files in This Item:

File Description SizeFormat
rol-konservantovv-i-antioksidantov-v-suhih-kormah-dlya-koshek-i-sobak.pdf308,02 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback