DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1079
Title: БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ М’ЯСА ЗА ДІЇ ПЕКТИНОВМІСНОЇ КОРМОВОЇ ДОБАВКИ
Other Titles: БИОЛОГИЧЕСКАЯ ЦЕННОСТЬ МЯСА ПРИ ИСПОЛЬЗОВАНИИ ПЕКТИНСОДЕРЖАЩЕЙ КОРМОВОЙ ДОБАВКИ
THE BIOLOGICAL VALUE OF MEAT BY USING PECTIN FEED ADDITIVE
Authors: Маніфат, О.І.
Тарасенко, Л.О.
Манифат, О.И.
Тарасенко, Л.А.
Manifat, O.
Tarasenko, L.
Keywords: важкі метали, пектин вмісна кормова добавка, амінокислоти, гемоглобін, еритроцити, лейкоцити
тяжелые металлы, пектинсодержащая кормовая добавка, аминокислоты, гемоглобин, эритроциты, лейкоциты
heavy metals, pectin feed additive, amino acids, hemoglobin, red blood cells, white blood cells
Issue Date: 2016
Publisher: Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького Том 18 № 1 (65) Частина 2 2016
Citation: УДК 636.4.064:612.1/.8 Маніфат О. І. Біологічна цінність м’яса за дії пектиновмісної кормової добавки / О. І. Маніфат, Л. О. Тарасенко // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. - 2016. - Т. 18, № 1(2). - С. 193-196.
Abstract: Застосування пектиновмісної кормової добавки поросятам на дорощуванні позитивно вплинуло на фізіологічний стан організму, інтенсивність росту, біологічну цінність їх м’яса. Механізм дії пектинів різними вченими пояснюється по різному. Деякі вказують на зв’язок між лікувальною дією пектину і його колоїдними властивостями. Інші вченні вважають, що не сам пектин, а продукти його розпаду у поєднанні з іншими сполуками володіють терапевтичними властивостями. На думку третіх, терапевтична дія «пектинових» дієт залежить від комбінованої дії механічних і хімічних факторів. Потрапляючи до шлунково–кишкового тракту, пектин утворює гелі. При набуханні пектину, зневоднюється травний канал, і просуваючись по кишечнику, захоплюються токсичні речовини. Крім того, потрапляючи до кишечнику, пектинові речовини змінюють рН середовище у більш кислу сторону, створюючи тим самим бактерицидну дію на хвороботворні бактерії.
Применение пектиносодержащей кормовой добавки поросятам на доращивании положительно повлияло на физиологическое состояние организма, интенсивность роста, биологическую ценность их мяса. Механизм действия пектинов различными учеными объясняется по–разному. Некоторые указывают на связь между лечебным действием пектина и его коллоидными свойствами. Другие ученные считают, что не сам пектин, а продукты его распада в сочетании с другими соединениями обладают терапевтическими свойствами. По мнению третьих, терапевтическое действие «пектиновых» диет зависит от комбинированного действия механических и химических факторов [1]. Попадая в желудочно–кишечный тракт, пектин образует гели. При набухании пектина, обезвоживается пищеварительный канал, и продвигаясь по кишечнику, увлекаются токсичные вещества. Кроме того, попадая в кишечник, пектиновые вещества изменяют рН среды в более кислую сторону, создавая тем самым бактерицидное действие на болезнетворные бактерии.
The use of pectin containing feed additive for piglets rearing positively influence the physiological state of the organism, rate of growth, the biological value of meat.The mechanism of action of pectins various scientists explained differently. Some point to the connection between therapeutic action of pectin and its colloidal properties. Other teachings consider that not the pectin and its decay products in combination with other compounds possessing therapeutic properties. According to a third therapeutic effect «pectin» diet depends on the combined action of mechanical and chemical factors. Getting to the gastrointestinal tract, pectin forms a gel. When swelling pectin dehydrated alimentary canal, and moving through the intestines, addicted to toxic substances. Also, getting to the intestines, pectin change the pH more acidic, thereby creating a bactericidal effect on bacteria.
Description: The use of pectin containing feed additive for piglets rearing positively influence the physiological state of the organism, rate of growth, the biological value of meat.The mechanism of action of pectins various scientists explained differently. Some point to the connection between therapeutic action of pectin and its colloidal properties. Other teachings consider that not the pectin and its decay products in combination with other compounds possessing therapeutic properties. According to a third therapeutic effect «pectin» diet depends on the combined action of mechanical and chemical factors. Getting to the gastrointestinal tract, pectin forms a gel. When swelling pectin dehydrated alimentary canal, and moving through the intestines, addicted to toxic substances. Also, getting to the intestines, pectin change the pH more acidic, thereby creating a bactericidal effect on bacteria.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1079
Appears in Collections:Тарасенко Людмила Олексіївна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
nvlnu_2016_18_1(2)__38.pdf228,13 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.