DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4945
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЗамлинський В. А., Замлинська О. В., Осик С. В.-
dc.contributor.authorZamlynskyi V., Zamlynska O., Osyk S.-
dc.date.accessioned2024-11-04T11:51:45Z-
dc.date.available2024-11-04T11:51:45Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationУДК 338.1 Замлинський В. А., Замлинська О. В., Осик С. В. Сучасний стан і тенденції конкурентоспроможності агропродовольчої галузі на зовнішніх ринках. Economic Bulletin of the Black Sea Littoral. 2024, Issue 5. С. 33-49.uk_UA
dc.identifier.uriDOI: https://doi.org/10.37000/ebbsl.2024.05.03-
dc.identifier.urihttp://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4945-
dc.descriptionThe article is devoted to the study of the export potential of agricultural and food products and their competitiveness on the foreign market. The peculiarities of the state of war, the dynamics of changes in the export and import of agro-food products, including the factors and risks of global influence, are considered. The domestic agrarian market is budget-generating and gradually strengthens the food security of the country and the world in terms of the level of supply of agricultural products, as well as the potential for the growth of the share of organic, ecological products of plant and animal husbandry and the growth of processes of circularity and sustainable development in the food industry. The article substantiates measures on the competitiveness of agricultural products. Agricultural products play a special role in international trade. Long-term sustainable development of the agri-food sector can be ensured only when its products are competitive on regional and world markets.uk_UA
dc.description.abstractСтаття присвячена дослідженню експортного потенціалу сільськогосподарської та харчової продукції та рівень їх конкурентоспроможності на зовнішньому ринку. Розглянуто особливості воєнного стану, динаміка змін експорту та імпорту агропродовольчої продукції, в тому числі фактори і ризики глобального впливу. Внутрішній аграрний ринок за рівнем забезпеченості сільськогосподарською продукцією, а також потенціалом зростання частки органічної, екологічної продукції рослинництва та тваринництва і зростання процесів циркурярності і стійкого розвитку у харчовій галузі є бюджетоутворюючим і поступово посилює продовольчу безпеку країни і світу. У статті обґрунтовано заходи з конкурентоспроможності продуктів АПК. Агропродовольча продукція відіграє особливу роль міжнародній торгівлі. Довгостроковий сталий розвиток агропродовольчого сектора може бути забезпечений лише тоді, коли його продукція конкурентоспроможна на регіональних та світових ринках.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherОдеський державний аграрний університетuk_UA
dc.subjectагропродовольча продукція, потенціал, аграрний ринок, експорт, імпорт, конкурентоспроможністьuk_UA
dc.subjectagro-food products, potential, agricultural market, export, import, competitivenessuk_UA
dc.titleСУЧАСНИЙ СТАН І ТЕНДЕНЦІЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ГАЛУЗІ НА ЗОВНІШНІХ РИНКАХuk_UA
dc.title.alternativeCURRENT STATE AND TRENDS OF THE COMPETITIVENESS OF THE AGRICULTURAL AND FOOD INDUSTRY IN FOREIGN MARKETSuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Замлинська Ольга Володимирівна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.pdf406,87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.