DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4903
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБалджи М. Д., Райчева Л. І.-
dc.contributor.authorBaldzhy M., Raicheva L.-
dc.date.accessioned2024-10-07T09:51:45Z-
dc.date.available2024-10-07T09:51:45Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationУДК 658.1:640 Балджи М. Д., Райчева Л. І. Особливості управління діяльністю підприємств готельно-ресторанного бізнесу на основі визначень фінансової стійкості. Український економічний часопис. 2024. Вип. 4. С. 89-94.uk_UA
dc.identifier.uriDOI 10.32782/2786-8273/2024-4-17-
dc.identifier.urihttp://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4903-
dc.descriptionThe article identifies the elements of financial stability that affect the activities of enterprises in the hotel and restaurant business. It is proven that financial stability is a complex and multifactorial concept influenced by the existing environment, with the highest form of financial stability being an enterprise's ability to develop under changing conditions. Conditions characterizing the level of financial stability are defined, and indicators for determining the level of financial stability are selected. For financial analysis and determining the level of financial stability of hotel and restaurant businesses in the city of Odesa, the following were used: the ratio of borrowed to own funds, the autonomy ratio, the maneuverability ratio of own funds, the efficiency ratio of using own funds, the financial stability ratio, and the financial dependence ratio. The article outlines the consequences of the functioning of hotels and restaurants in Odesa during the pre-war and wartime years. Key financial management problems at enterprises are identified. It is proven that under conditions of economic instability in the country and high competitiveness among Odesa hotels and restaurants, ensuring the financial stability of an enterprise is one of the most critical issues, as insufficient financial stability can lead to insolvency and a lack of funds for development. The financial condition of the largest hotel in the city, Premier Hotel Odesa, is analyzed, and a financial management system is proposed for it. The ways to improve the hotel's financial condition include: using factoring to increase profitability, enterprise profits, and liquidity; implementing solvency and financial stability analysis to reduce financial risk; introducing an inventory planning system for rational use of reserves; implementing managerial accounting to optimize costs and revenue allocation; introducing a modern cash flow management system; and developing and implementing a strategic financial policy.uk_UA
dc.description.abstractУ статті визначено елементи фінансової стійкості, які впливають на діяльність підприємств готель- но-ресторанного бізнесу; визначено умови, що характеризують рівень фінансової стійкості, та підібрано показни- ки для визначення рівня фінансової стійкості; проаналізовано стан фінансової стійкості на наслідки функціонуван- ня підприємств готельно-ресторанного бізнесу міста Одеси у довоєнний і воєнний роки. Виявлено основні проблеми управління фінансами на підприємствах. Доведено, що в умовах нестабільності економіки країни та високої конкурен- тоспроможності серед одеських готелів та ресторанів забезпечення фінансової стійкості підприємства є однією з найбільш важливих проблем, оскільки недостатня фінансова стійкість може привести до неплатоспроможності і відсутності у підприємства коштів для розвитку. Проаналізовано фінансовий стан найбільшого готелю міста. Запро- поновано систему управління фінансами для найбільшого готелю міста.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherУкраїнський економічний часописuk_UA
dc.subjectфінансова стійкість, фінансовий аналіз, управління діяльністю підприємств, підприємства готельно- ресторанного бізнесу, управління фінансами підприємств готельно-ресторанного бізнесуuk_UA
dc.subjectfinancial stability, financial analysis, enterprise management, hotel and restaurant business enterprises, financial management of hotel and restaurant business enterprisesuk_UA
dc.titleОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ НА ОСНОВІ ВИЗНАЧЕНЬ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІuk_UA
dc.title.alternativeFEATURES OF ENTERPRISE MANAGEMENT IN THE HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS BASED ON DETERMINING FINANCIAL STABILITYuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Балжди Марина Дмитрівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
19 (1).pdf343,67 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.