DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3459
Назва: ELEMENTS OF AMARANTH CULTIVATION TECHNOLOGY AND POST-HARVEST PROCESSING OF AMARANTH GRAIN
Інші назви: Елементи технології вирощування амаранту і післязбиральної обробки зерна амаранту
Автори: Valentiuk N.O., Yurkevych Ye.O., Kohut I.M.
Валентюк Н.О., Юркевич Е.О., Когут І.М.
Теми: amaranth, amaranth grain, agrotechnology of cultivation, agricultural practices, technology of primary processing
амарант, зерно амаранту, агрономічна технологія вирощування, агро- заходи, технологія первинної обробки
Дата публікації: 2021
Видавництво: Херсонський державний аграрно-економічний університет
Бібліографічний опис: UDC 633.39:582.663.2:631.5 Valentiuk N.O. Elements of amaranth cultivation technology and post-harvest processing of amaranth grain / N.O. Valentiuk, Ye.O. Yurkevych, I.M. Kohut // Таврійський науковий вісник. - Херсон: Гельветика, 2021. - № 122. - C. 167-173.
Короткий огляд (реферат): Modern conditions of fierce competition in the food market determine the reorientation of agricultural production to meet the needs not only of the population of Ukraine, but also to take into account world market demand. As a result, the task of including new, more universal models in the range of field crops becomes urgent. Among such non-traditional crops, amaranth should be especially noted. Amaranth is a high-protein plant that is willingly eaten by all species of animals. In terms of protein and other valuable substances, amaranth is not inferior to traditional, the most common crops. In addition to the content of protein balanced in its amino acid composition, amaranth grain is characterized by the presence in the oil of a substance such as squalene, which is a source of oxygen, facilities its movement in the body, and has a high ability to penetrate cells through the skin. The latter makes its application valuable in treating burns, as well as in dermatological practice, dentistry, cosmetology. This leads to an extremely wide range of uses of amaranth in the processing industry. Growing and using amaranth in various directions today is a promising type of production activity. The crop is characterized by high adaptive potential and yield of both green mass and grain. The basis for the formation of high seed yield of amaranth is the creation of optimal conditions for plant growth and development. Among the agricultural practices that are able to regulate these conditions, it is important to choose the optimal sowing time and depth of seed wrapping and determine the optimal feeding area and its configuration. In addition, these measures affect the quality of raw materials. The paper presents the review of cultivation technology elements and the technology of primary processing of freshly harvested amaranth grain, which allows us to maintain its quality indicators at the appropriate level until the next target processing.
Сучасні умови жорсткої конкуренції на ринку харчових продуктів зумовлюють переорієнтацію аграрного виробництва на задоволення потреб не тільки населення України, але і врахування світового ринкового попиту. Через це актуальним стає завдання ввести в асортимент польових культур нові, більш універсальні зразки. Серед таких нетрадиційних культур особливо треба відзначити амарант – високобілкову рослину, яку охоче поїдають усі види тварин. За вмістом протеїну та інших цінних речовин амарант не поступається традиційним найпоширенішим культурам. Окрім умісту збалансованого за своїм амінокислотним складом білка, зерно амаранту характеризується наявністю в олії такої речовини, як сквален, який є джерелом забезпечення організму киснем, сприяє його переміщенню в організмі, а також має високу спроможність проникати у клітини організму через шкіру, що забезпечує високу ефективність його застосування у разі опіків, у дерматологічній практиці, стоматології, косметології. Це зумовлює надзвичайно широкий спектр використання амаранту у переробній галузі. Вирощування і використання амаранту у різних напрямках нині є перспективним видом виробничої діяльності. Культура характеризується високим адаптивним потенціалом і врожайністю як зеленої маси, так і зерна. Основою формування високої насіннєвої врожайності амаранту є створення оптимальних умов для росту і розвитку рослин. Серед агрозаходів, спроможних регулювати ці умови, важливе значення має вибір оптимального строку сівби і глибини загортання насіння, визначення оптимальної площі живлення та її конфігурації. До того ж ці заходи впливають на показники якості сировини. У роботі представлено огляд елементів агрономічної технології вирощування і технології первинної обробки свіжого зібраного зерна амаранту, що дозволяє зберегти його якісні показники на належному рівні до наступної цільової переробки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/3459
Розташовується у зібраннях:Валентюк Наталія Олександрівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Валентюк,_Юркеви,_Когут_N122.pdf417,9 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.