DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3435
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГуніч В. В., Стронський Ю. С., Коренєва Ж. Б., Голованова А. І., Султановська О. В.-
dc.contributor.authorHunichV. V., Stronskyi Yu. S., Koreneva Zh. B., Holovanova A. I., Sultanovskaya E. V.-
dc.date.accessioned2022-03-11T13:47:38Z-
dc.date.available2022-03-11T13:47:38Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationУДК 636.52/.58.09:614.31:637.5 Залежність якості м’яса курчат-бройлерів від методу вирощування / В. В. Гуніч, Ю. С. Стронський, Ж. Б. Коренєва, А. І. Голованова, О. В. Султановська // Науковий вісник / ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Ветеринарні науки. – 2021. – Т. 23, № 101. – С. 86-92.ru
dc.identifier.otherdoi: 10.32718/nvlvet10115-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/3435-
dc.description.abstractДля проведення досліджень придбані на ринку м. Одеси тушки курчат-бройлерів торговельної марки “Наша Ряба” та приватних господарств Одеської області Овідіопольського району. В умовах лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку м. Одеси ми визначали контрольний метод визначення концентрації водневих іонів (pH). В досліджених нами зразках спостерігали такі показники рН: в грудних м’язах птиці приватних господарств 5,9–6,1, в м’язах тазостегнової частини 5,8–6,2; в м’ясі фермерських курчат відповідно 5,6–5,8 в грудних м’язах та 5,7–6,11 в тазостегнових. Дані показники відповідають нормам споживання. З отриманих даних зважування окремих частин тушок ми бачимо збільшення пропорційності розвитку грудного м’яза у торговельної марки “Наша Ряба” порівняно з тушками курчат з приватних господарств, що у відсотках складала більше на 14,5 %, без кістки – 14,2 %, без шкіри – 14,5 %, тазові кінцівки більш розвинуті і складали на 4,4 % більше, а в порівнянні м’язів без шкіри – на 5,4 %. Незначна різниця спостерігалась між відносною вагою кісток в грудному відділі тушок – на 0,3 %, вага грудини птиці фермерської тушки була більшою за господарську. В шкірі, навпаки, ми виявили, що вага тушки з приватних господарств більша на 0,3 % від ваги курчат “Наша Ряба”. Вага кісток у тушок птиці з приватних господарств була більшою на 1 %, тимчасом як шкіра складала у фермерських курей аж на 2 % більше, ніж у господарських. Проведені дослідження пробою варіння та смакові якості м’яса птиці вказували на свіжість та доброякісність м’яса. На аналізаторі FoodScanLabTSFOSS показники хімічного складу м’яса курчат-бройлерів по показникам жиру значно перевищують власні ТУ на 3,61 % в м’ясі тазової кінцівки курчат “Наша Ряба”, внаслідок чого його не можна зарахувати до типу дієтичного м’яса. Проведені гістологічні дослідження показали у зразка торгівельної марки “Наша Ряба” більш виражений шар жирової тканини, тонкий шар дерми, м’язи з вираженою фрагментацією волокон, що впливає на смак продукту. У всіх зразках, відібраних від тушок птиці з приватних та птахофермерського господарства, виявлено незначні ознаки запального процесу. З проведених нами досліджень можна зробити висновок, що при вільному вигулі на птахофермах присутня інфекція, яка на гістопрепаратах виражена в незначних запальних процесах, крім того, може вказувати на невідрегульовану інтенсивну відгодівлю концентрованими кормами курчат-бройлерів, щоб пришвидшити збільшення та набір ваги для подальшого продажу.ru
dc.description.abstractFor research, purchased on the market in Odessa, the carcasses of broilers TM “Nasha Ryaba” and private farms in the Odessa region, Ovidiopol district. In markets laboratory, we have determined a reference method for determining the concentration of hydrogen ions (pH). In the samples studied by us, the following pH indicators were observed: in the pectoral muscle of the farm bird 5.9–6.1, in the hip part 5.8– 6.2; in the meat of farm chickens 5.6–5.8, in the hip – 5.7 6.11. These indicators correspond to consumption standards. From the data obtained from weighing individual parts of the carcasses, we see an increase in the proportionality of the development of the pectoral muscle in the carcasses of chickens “Nasha Ryaba”, which was more in percentage terms by 14.5 %, without bone – 14.2 %, without skin – 14.5 %, the pelvic limbs are more developed and amounted to 4.4 % more and compared to muscles without skin by 5.4 %. An insignificant difference was observed between the relative weight of bones in the thorax of the carcasses – by 0.3 % the weight of the sternum from the bird farm was more for the owner. In the skin, we noticed that the weight of the household carcass is 0.3 % higher than the weight of chickens “Nasha Ryaba”. Bones were 1 % larger in farm birds, while skin was 2 % larger in farm birds than in host birds. Research carried out by cooking (boiling) and taste of poultry meat indicated the freshness and good quality of the meat. On the FoodScanLabTSFOSS analyzer, the indicators of the chemical composition of broiler chicken meat in terms of fat significantly exceed the technical specifications by 3.61 % in the pelvic limb meat of “Nasha Ryaba” chickens, therefore it cannot be classified as a type of dietary meat. Histological studies have shown that the sample of the trade mark “Nasha Ryaba” has a more pronounced layer of adipose tissue, a thin layer of the dermis, muscles with pronounced fragmentation of fibers, affects the taste of the product. All private and farmer bird samples show minor signs of inflammation. From these data, we can conclude that in free-range and poultry farms, there is an infection that is expressed in minor inflammatory processes on the histological preparation, in addition, it may indicate an incorrect intensive feeding with concentrated feed of broiler chickens in order to accelerate the increase and weight gain for sale.ru
dc.language.isoukru
dc.publisherЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицькогоru
dc.subjectкурчата, тушки, м’язи, фермерське господарство, приватне господарствоru
dc.subjectchickens, carcasses, muscles, farm, private householdru
dc.titleЗалежність якості м’яса курчат-бройлерів від методу вирощуванняru
dc.title.alternativeDependence of broiler chick meat quality on culture methodsru
dc.typeArticleru
Розташовується у зібраннях:Гуніч Вікторія Володимирівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гунич.pdf1,86 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.