DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3101
Назва: БІОТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ЕЙХОРНІЇ
Інші назви: БИОТЕХНОЛОГИЯ ВЫРАЩИВАНИЯ И ПЕРЕРАБОТКИ ЭЙХОРНИИ
BIOTECHNOLOGY OF EYCHORNY GROWING AND PROCESSING
Автори: Петренк С. , Кірович Н. , Ясько В., Сідашова С., Шлапак Г. , Поварова Н., Найда В.
Petrenko S., Sidashova S., Kirovich N., Yasko V., Shlapak H., Povarova N., Naida V.
Теми: ейхорнія, корм, тварини, рослини, органічні технології, біотехнологія, силос
эйхорния, корм, животные, растения, органические технологии, биотехнология, силос
eichhornia, fodder, animals, plants, organic technologies, biotechnology, silage
Дата публікації: 2021
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: УДК 635.926:60:631.5 Петренко С. Біотехнологія вирощування та переробки ейхорнії / С. Петренко, Н. Кірович, В. Ясько,С.Сідашова, Г. Шлапак, Н. Поварова, В. Найда та ін. // Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral. 2021, Issue 99 / ОДАУ. – С. 111-115.
Короткий огляд (реферат): Володарка незвичної для слуху назви ейхорнія (латаття, гіацинт) стає сільськогосподарською культурою в Україні. Перший практичний досвід отримання зеленої маси придбаний в експериментальному фермерському господарстві "У Самвела" в Одеській області. Тут розроблена інноваційна біотехнологія вирощування, а також техніка подальшого застосування на корм тваринам і птахам зеленої маси водяного гіацинта. Культуру вирощують і в теплицях, і в відкритих водоймах. У країнах відповідного клімату не так давно почали масово вирощувати гіацинт для вживання його в їжу, як салат, і з метою виготовлення органічного палива. Перспективність вирощування в умовах Одеської області ейхорнії і застосуванні цієї культури в годівлі продуктивних тварин, як у вигляді добавки до раціону свіжих рослин, так і після силосування. Розроблена експериментальна методика силосування зеленої маси ейхорнії, яка передбачає певні технологічні процеси. Зразки експериментального силосу виглядали і пахли краще, ніж взяті для порівняння зразки силосу з кукурудзи. Проведений органолептичний аналіз показав хорошу якість продукту: приємний фруктово-хлібний запах, зеленуватий колір, відсутність ознак псування, цвілі, гнилі.
Обладательница необычного для слуха названия эйхорния (кувшинка, гиацинт) становится сельскохозяйственной культурой в Украине. Первый практический опыт получения зеленой массы приобретенный в экспериментальном фермерском хозяйстве "У Самвела" в Одесской области. Здесь разработана инновационная биотехнология выращивания, а также техника дальнейшего применения на корм животным и птице зеленой массы водяного гиацинта. Культуру выращивают и в теплицах, и в открытых водоемах. В странах соответствующего климата не так давно начали массово выращивать гиацинт для употребления его в пищу, как салат, и с целью изготовления органического топлива. Перспективность выращивания в условиях Одесской области эйхорнии и применении этой культуры в кормлении продуктивных животных, как в виде добавки в рацион свежих растений, так и после силосования. Разработана экспериментальная методика силосования зеленой массы эйхорнии, которая предусматривает определенные технологические процессы. Образцы экспериментального силоса выглядели и пахли лучше, чем взятые для сравнения образцы силоса из кукурузы. Проведенный органолептический анализ показал хорошее качество продукта: приятный фруктово-хлебный запах, зеленый цвет, отсутствие признаков порчи, плесени, гнили.
The owner of the name Eichhornia (water lilies, hyacinths), which is unusual for hearing, is becoming an agricultural crop in Ukraine. The first practical experience of obtaining green mass was acquired in the experimental farm "U Samvela" in Odessa region. Innovative biotechnology of cultivation, and also technique of the further application on a forage to animals and birds of green weight of a water hyacinth is developed here. The culture is grown in greenhouses and in open water. In countries with the same climate, hyacinths have recently begun to be grown en masse for consumption as a salad and for the production of fossil fuels. Prospects for growing in the Odessa region eichhornia and the use of this culture in the feeding of productive animals, both as a supplement to the diet of fresh plants and after ensiling. An experimental method of ensiling the green mass of eichhornia has been developed, which provides for certain technological processes. Samples of experimental silage looked and smelled better than those taken for comparison samples of corn silage. Conducted organoleptic analysis showed good product quality: a pleasant fruity-bread smell, greenish color, no signs of spoilage, mold, rot.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/3101
Розташовується у зібраннях:Іванова (Петренко) Світлана Олександрівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
20.pdf569,61 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.