DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2871
Назва: Ветеринарно-санітарна оцінка ковбаси вареної вищого сорту “Лікарська”
Інші назви: Veterinary-sanitary evaluation of high-class boiled sausage “Likarska”
Автори: Хімич М. С., Півень О. Т., Коренєва Ж. Б., Найдіч О. В.
Khimich, М. S., Piven, О. Т., Koreneva, Zn. B., Naidich, О. V.
Теми: ветеринарно-санітарний контроль, м’ясні продукти, варена ковбаса, показники якості, показники безпечності
boiled sausages, meat products, quality parameters, safety parameters, veterinary-sanitary control
Дата публікації: 2020
Видавництво: ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького
Бібліографічний опис: УДК 619:614.31:637.5:661.41 Хімич М. С. Ветеринарно-санітарна оцінка ковбаси вареної вищого сорту “Лікарська” / М. С. Хімич, О. Т. Півень, Ж. Б. Коренєва, О. В. Найдіч // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Ветеринарні науки. - 2020. - Т. 22, № 98. – С. 36-41.
Короткий огляд (реферат): Сьогодні в Україні частка сегменту виробництва ковбас становить близько 30 % в обсязі готової м’ясної продукції, а серед них провідну роль займають варені ковбаси, на споживання яких припадає до 65 % від загального асортименту. Забезпечення якості та безпеки ковбас, неможливе без дотримання вимог і рецептур, які в Україні регламентує ДСТУ 4436:2005 “Ковбаси варені, сосиски, сардельки, хліби м’ясні. Загальні технічні умови”. Проте сьогодні спостерігається суттєвий ріст асортименту ковбас, вироблених за рецептурами, розробленими безпосередньо виробниками, що дозволяє їм використовувати при виробництві різноманітні харчові добавки, заміну сировини тощо. Останні публікації фахівців свідчать, що близько 80 % харчової продукції фальсифіковано і найпоширенішою є асортиментна фальсифікація. Тому метою нашого дослідження було проаналізувати відповідність показників якості та безпечності вареної ковбаси вищого сорту “Лікарська” різних виробників ДСТУ 4436:2005 “Ковбаси варені, сосиски, сардельки, хліби м’ясні. Загальні технічні умови”. Матеріалом наших досліджень були зразки вареної ковбаси вищого сорту “Лікарська” декількох вітчизняних виробників: ТОВ “Алан” (м. Дніпро), СП “Векка” ТОВ (Одеська область, Лиманський район, с. Благодатне), ТОВ “Глобинський м’ясокомбінат” (Полтавська область, Глобинський район, м. Глобине), ТзОВ “Ходорівський м’ясокомбінат” (Львівська область, Жидачівський район, м. Ходорів). Зразки відібрали шляхом контрольної закупки у торгівельній мережі міст Одеси (“МЕТРО”, “Сільпо”, “FOZZY”) та Львова (“Вопак”, “МЕТРО”, “Сільпо”). Всього було відібрано і досліджено 20 зразків. Дослідження проводились впродовж 2019–2020 рр. на базі багатопрофільної лабораторії факультету ветеринарної медицини та біотехнологій Одеського державного аграрного університету і лабораторії кафедри ветеринарно-санітарного інспектування Львівського університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Відбір проб і сенсорну оцінку ковбас, визначення мікробіологічних показників проводили згідно з чинною нормативною документацією, визначення фізико-хімічних показників – за допомогою приладу FoodScan, вміст радіонуклідів – методом β-γ-спертрометрії; загальну токсичність – експрес-методом з використанням інфузорії Colpoda steinii. За результатами аналізу маркування встановлено, що пакування (етикетка) всіх досліджених виробників містить основну виробничу і споживчу інформацію. Аналіз органолептичних і мікробіологічних показників та вмісту радіонуклідів досліджених зразків встановив їхню відповідність вимогам ДСТУ 4436:2005. Загальної токсичності ковбас також не виявлено. Натомість аналіз фізико-хімічних показників виявив невідповідність вимогам ДСТУ 4436:2005 за вмістом масової частки білка ковбаси “Лікарська” виробництва СП “Векка” ТОВ (10.95 ± 0.01 %) і ТОВ “Глобинський м’ясокомбінат” (10.68 ± 0.02 %).
Today in Ukraine the part of the sausage production segment is about 30 % of all ready meat products. The boiled sausages play the main role among them. About 65 % of general assortment belongs to them among consumers. Safety and quality assurance of sausage is impossible without the conformity of requirements and recipes. The SSTU 4436:2005 “Boiled sausages, sausages, meat breads. General specifications” regulates them in Ukraine. However, today is observed the significant growth of sausages assortment, which are produced by recipes of producers. It allows them to use in production different nutritional supplements, replacement of raw materials, etc. Recent publications of experts shows that about 80 % of food products are falsified. The most common is assortment falsification. Therefore, the purpose of our study was to analyze the conformity of quality and safety parameters of high-class boiled sausage “Likarska” from the different producers to the SSTU 4436:2005 “Boiled sausages, sausages, meat breads. General specifications”. The materials of our study were the samples of high-class boiled sausage “Likarska” from the several domestic producers: LLC “Alan” (Dnipro), JV “Vekka” LLC (Odessa region, Lyman district, Blagodatne), LLC “Globino Meat Factory” (Poltava region, Globin district, Globino), LLC “Khodoriv Meat Factory” (Lviv region, Zhydachiv district, Khodoriv). The samples were selected by the control purchase in Odessa trading network (“METRO”, “Silpo”, “FOZZY”) and in Lviv trading network (“Vopak”, “МЕТРО”, “Silpo”). As a result 20 samples were selected and investigated in general. The studies were conducted during 2019–2020 on the basis of Multidisciplinary Laboratory of Veterinary Medicine (Faculty of Veterinary Medicine and Biotecnologies of Odessa State Agrarian University) and on the basis of the laboratory of Department of Veterinary-Sanitary Inspection (Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies, Lviv). We selected the samples, carried out sanitary assessments of sausages, determined the microbiological parameters in accordance with applicable regulations. We determined the physico-chemical parameters using the device FoodScan, radionuclides content – by β-γ-spermometry and the general toxicity – using the express method with the infusorium Colpoda steinii. According to the results of analysis of labeling we found out that the packaging (label) of all producers which were studied contains the basic production and consumer information. The analysis of the organoleptical, microbiological indicators and the radionuclides content of samples which were studied established their compliance with the requirement of SSTU 4436:2005. The total toxicity of sausages also wasn’t established. At the same time the analysis of physico-chemical parameters revealed non-compliance with SSTU 4436:2005 requirements by the mass fraction of protein in sausage “Likarska”, which was produced by JV “Vekka” LLC (10.95 ± 0.01 %) and LLC “Globino Meat Factory” (10.68 ± 0.02 %).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2871
Розташовується у зібраннях:Хімич Марія Сергіївна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document.pdf585,86 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.