DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2793
Назва: ГОСПОДАРСЬКО-КОРИСНІ ОЗНАКИ СВИНЕЙ ПОРОДИ П’ЄТРЕН В УМОВАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ
Інші назви: ХОЗЯЙСТВЕННО-ПОЛЕЗНЫЕ КАЧЕСТВА СВИНЕЙ ПОРОДЫ ПЬЕТРЕН В УСЛОВИЯХ ЮГА УКРАИНЫ
ECONOMIC AND BENEFICIAL QUALITIES OF PIETRAIN PIGS IN THE SOUTH OF UKRAINE
Автори: Сусол Р., Тацій О.
Сусол Р., Таций А.
Susol R., Tatsiy О.
Теми: продуктивність, основне стадо, молодняк, репродуктивні, відгодівельні, м’ясні якості, екстер’єр, порода п’єтрен
производительность, основное стадо, молодняк, репродуктивные, откормочные, мясные качества, экстерьер, порода пьетрен
productivity, main herd, young stocks, reproductive, fattening, meat qualities, exterior, Pietrain breed
Дата публікації: 2020
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: УДК 636.4.082 Сусол Р. Господарсько-корисні ознаки свиней породи п’єтрен в умовах півдня України / Р. Сусол, О. Тацій // Аgrarian Bulletin of tte Black Sea Littoral. 2020, Issue 96. Р. 96-103.
Короткий огляд (реферат): Досліджено господарсько-корисні ознаки свиней породи п’єтрен в умовах півдня України на сучасному етапі розвитку даного генотипу. Так, свині породи п’єтрен французького походження відзначаються специфічними продуктивними характеристиками: помірними репродуктивними ознаками (середня багатоплідність свиноматок основного стада 9,5 голів, а тварин провідної групи – 10,4 голів, тобто селекційний ефект – 0,9 голів) та високими відгодівельними ознаками (молодняк даної породи має середній вік досягнення живої маси 100 кг 156 днів при витратах корму 3,1 корм. од. на 1 кг приросту) і відмінними м’ясними якостями (довжині туші 94 см, товщина шпику на рівні 6- 7 грудних хребців 8 мм; вміст м’яса 76,8% та 75,5% відповідно за живої маси молодняку 100 кг та 120 кг). Результати досліджень доводять, що свині породи п’єтрен перевищують існуючі вимоги класу еліта діючої інструкції з бонітування свиней (2003 р.), що висуваються до ІІ групи порід за середніми показниками живої маси, проте за показником довжини тулубу встановлена відповідність вимогам переважно ІІ класу бонітувальної шкали, що можна цілком пояснити специфічністю екстер’єру даної породи порівняно з іншими м’ясними породами (ландрас, дюрок та іншими).
Исследовано хозяйственно-полезные признаки свиней породы пьетрен в условиях юга Украины на современном этапе развития данного генотипа. Так, свиньи породы пьетрен французского происхождения отмечаются специфическими продуктивными характеристиками: умеренными репродуктивными качествами (среднее многоплодие свиноматок основного стада 9,5 голов, а животных ведущей группы - 10,4 голов, то есть селекционный эффект - 0,9 голов) и высокими откормочными качествами (молодняк данной породы имеет средний возраст достижения живой массы 100 кг 156 дней при затратах корма 3,1 корм. ед. на 1 кг прироста) и отличными мясными качествами (длина полутуши 94 см, толщина шпика на уровне 6-7 грудных позвонков 8 мм, содержание мяса 76,8% и 75,5% соответственно при живой массе молодняка 100 кг и 120 кг). Результаты исследований показывают, что свиньи породы пьетрен превышают существующие требования класса элита действующей инструкции по бонитировке свиней (2003 г.), предъявляемых ко II группе пород по средним показателям живой массы, однако по показателю длины туловища установлено соответствие требованиям преимущественно II класса бонитировочной шкалы, что можно вполне объяснить специфичностью экстерьера данной породы по сравнению с другими мясными породами (ландрас, дюрок и другими).
The economically useful traits of Pietrain pigs were studied in the conditions of South Ukraine at the present stage of development of this genotype. So pigs of Pietrain breed of French origin had specific productive characteristics: moderate reproductive qualities (the average multiplicity of sows of the main herd is 9.5 heads , and animals of the leading group - 10.4 heads, that is breeding effect is 0.9 heads) and high feeding qualities (young animals of this breed have an average age of live weight of 100 kg 156 days at a feed cost of 3.1 fodder units per 1 kg of growth) and excellent meat qualities (half-carcass length 94 cm, fat thickness at the level of 6-7 chest vertebrae for 8 mm, meat content 76.8% and 75.5%, respectively, with live weight of young animals 100 kg and 120 kg). The research results showed that Pietrain pigs exceeded the existing elite class requirements of current guidelines for pig testing (2003), presented to the II group of breeds in terms of average live weight, however, according to the body length indicator, compliance with the requirements of the predominantly class II rating scale was established, which can be fully explained by the specificity of the exterior of this breed in comparison with other meat breeds (Landrace, Duroc and others).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2793
Розташовується у зібраннях:Сусол Руслан Леонідович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
14.pdf748,12 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.