DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2765
Назва: Sanitary-hygienic evaluation of meat processing enterprises productions and their sanation
Інші назви: Санітарно-гігієнічна оцінка об’єктів м’ясопереробних підприємств та засоби їх санації
Автори: Paliy, A.P., Rodionova, K.O., Braginec, M.V., Paliy, A.P., Nalivayko, L.I.
Родіонова К.О., Палій А.П.
Теми: microbial contamination; MAFAnM; disinfection; disinfectant preparation; concentration; exposure
мікробна контамінація; МАФАнМ; дезінфекція; дезінфікуючий препарат; концентрація; експозиція
Дата публікації: 2018
Видавництво: Ukrainian Journal of Ecology
Бібліографічний опис: UDC 619:614.31 Paliy, A.P., Rodionova, K.O., Braginec, M.V., Paliy, A.P., Nalivayko, L.I. (2018). Sanitary-hygienic evaluation of objects of meat processing enterprises and means of their sanation. Ukrainian Journal of Ecology, 8(2), 81–88.
Короткий огляд (реферат): The results in the determination microbiocinosis level of the objects of veterinary supervision at meat processing enterprises are presented. It was experimentally established that in 3 hours of the slaughter workshop working process, the total number of microorganisms is higher more than 5 times of the established standard, and by the end of the working shift the amount of MAFAnM on the floor and walls is (1.6 ± 0.23)×106 and (8.2 ± 1.1)×105 CFU/cm2, respectively, which is significantly more of the regulated indicators. It is determined, that the most contaminated in the production process is the table to wash stomach, the gutter to move off stomach, the table to disassemble intestinal kit and the gutter to move off intestinal kits. The gained results indicate the necessity for thorough and timely sanitization of contaminated surfaces. It has been established that the daily use of «Anti-Jermi SR S 25» detergent (2.0 % – 30 minutes) provides the high level of sanitation in the meat industry enterprises. The disinfectant «Germicidan FF Plus» ensures the complete destruction of sanitary-indicative microorganisms at veterinary supervision sites of meat-processing plants when applied at 0.5 % concentration with an exposure of 60 minutes. The obtained results broaden the spectrum of highly active antimicrobial agents, which are promising to use in the processing and food industries.
Представлено результати з визначення рівня мікробіоценозу об’єктів ветеринарного нагляду м’ясопереробних підприємств. Експериментальним шляхом встановлено, що через 3 години роботи цеху з переробки забійних тварин загальна кількість мікроорганізмів більш ніж в 5 разів перевищує встановлену норму, а вже наприкінці робочої зміни кількість МАФАнМ на підлозі й стінах становить (1,6 ± 0,23)×106 та (8,2 ± 1,1)×105 КУО/см2 відповідно, що суттєво більше регламентованих показників. Визначено, що найбільш забрудненими у процесі виробництва є стіл мийки шлунків, жолоба для спуску шлунків, стіл розбору кишкового комплекту та жолоб для спуску кишкових комплектів. Отримані результати вказують на необхідність ретельного і вчасного проведення санітарної обробки забруднених поверхонь. Встановлено, що щоденне використання мийного засобу «Анти-Джерм SR S 25» (2,0 % – 30 хвилин) забезпечує високий санітарний рівень на підприємствах м'ясної промисловості. Дезінфікуючий препарат «Гермицидан ФФ плюс» забезпечує повне знищення санітарно-показових мікроорганізмів на об’єктах ветеринарного нагляду м’ясопереробних підприємств при застосуванні у концентрації 0,5 % за експозиції 60 хвилин. Отримані результати розширюють спектр високоактивних протимікробних препаратів які є перспективними при застосуванні у переробній та харчовій промисловості.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2765
Розташовується у зібраннях:Родіонова Катерина Олександрівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Скопус-Экологический журнал.pdf474,58 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.