DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2699
Назва: PECULIARITIES OF THE PROCESS OF PURIFICATION OF AMARANT GRAIN FROM IMPURITIES
Інші назви: ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ ОЧИЩЕННЯ ЗЕРНА АМAРАНТУ ВІД ДОМІШОК
Автори: Valentiuk N., Stankevych G.
Теми: amaranth, grain, technology, postharvest processing of grain, cleaning of grain from impurities
амарант, зерно, технологія, післязбиральна обробка зерна, очищення зерна від домішок
Дата публікації: 2020
Видавництво: Одеська національна академія харчових технологій
Бібліографічний опис: UDC: 633.39:582.663.2:631.562 Valentiuk N., Stankevych G. Peculiarities of the process of purification of amarant grain from impurities. Grain Products and Mixed Fodder’s, 2020; 20 (3, 79): 10-19.
Короткий огляд (реферат): Proper and balanced nutrition is the key to a person's physical health, especially in the face of deteriorating environmental conditions and the effects of daily stress caused by the accelerated pace of life in recent years. In this regard, the attention of many researchers and entrepreneurs is focused on the development and implementation in mass production of foods that would fully meet human needs for protein, vitamins, micro-and micronutrients, etc. Recently, ingredients made from non-traditional vegetable raw materials have been used for the production of functional foods. Amaranth belongs to such vegetable raw materials. Amaranth culture has been known since ancient times, used by the ancient Aztecs. The main feature of this culture is the unique chemical composition, which causes an extremely wide range of its use, which is not limited to the food industry. In terms of amino acid composition, amaranth grain protein is close to the composition of an ideal protein. The presence of squalene in amaranth oil makes it possible to use it for the manufacture of medicines and cosmetics. However, despite the prospects for the use of amaranth, producers face difficulties with the characteristics of the grain of this crop. Small grain sizes require careful selection of mode parameters of technological equipment for post-harvest processing. To substantiate the cleaning regimes, a study of the particle size distribution, physical-mechanical and aerodynamic properties of amaranth grain mass has been carried out. Based on the research, it is established that despite the fact that some amaranth species like “shchyrytsya” have almost the same grain size and shape, the transgression coefficients calculated according to certain divisibility values can predict the possibility of separating a mixture of freshly harvested amaranth grain and its impurities, in particular from difficult to separate . It is proposed to use a set of sieves with round holes of the following sizes (mm) to separate this mixture: B1 – 1.0…1.1; B2 – 1.0…1.1; B2 – 1.0…1.2; G1 – 0.7…0.9; and elongated holes with dimensions (mm): B1 – (0.8…1.0)×20, B2 – (0.5…0.7)×20, B1 – (0.4…0.6)×20 .
Правильне та збалансоване харчування людини є запорукою її фізичного здоров’я, особливо в умовах погіршення екологічної ситуації та дії щоденних стресів викликаних протягом останніх років прискореним темпом життя. У зв’язку з чим увага багатьох дослідників та підприємців спрямована на розробку і впровадження у масове виробництво харчових продуктів, які б цілком забезпечували потреби людини у білку, вітамінах, мікро- та мікроелементах та ін. Останнім часом для виготовлення продуктів харчування функціонального призначення залучаються інгредієнти виготовлені з нетрадиційної рослинної сировини. Саме до такої рослинної сировини відноситься амарант. Культура амарант відома з давніх часів, використовувалась ще прадавніми ацтеками. Головною особливістю цієї культури є унікальний хімічний склад, що обумовлює надзвичайно широкий спектр його використання, який не обмежується тільки харчової промисловістю. За амінокислотним складом білок зерна амаранту наближується до складу ідеального білку. Наявність в амарантовій олії сквалену дає можливість використовувати її для виготовлення лікарських засобів, косметичних засобів. Однак не зважаючи на перспективність використання амаранту, у виробників виникають складнощі, що пов’язані з особливостями зерна цієї культури. Дрібні розміри зерна вимагають ретельного підбору режимних параметрів технологічного обладнання для післязбиральної обробки. Для обґрунтування режимів очищення проведено дослідження гранулометричного складу, фізико- механічних та аеродинамічних властивостей зернової маси амаранту. На основі проведених досліджень встановлено, що незважаючи на те, що амарант та щириця мають майже однакові розміри та форму зерна, за допомогою розрахованих за певними ознаками подільності значень коефіцієнтів трансгресії можна прогнозувати можливість розділення суміші свіжозібраного зерна амаранту та його домішок, зокрема від важко відокремлюваної щириці. Запропоновано для розділення даної суміші застосовувати набір решіт з круглими отворами таких розмірів (мм): Б1 – 1,0…1,1; Б2 – 1,0…1,1; В2 – 1,0…1,2; Г1 – 0,7…0,9; та продовгуватими отворами з розмірами (мм): Б1 – (0,8…1,0)×20, Б2 – (0,5…0,7)×20, В1 – (0,4…0,6)×20.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2699
Розташовується у зібраннях:Валентюк Наталія Олександрівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Валентюк_Н.О..pdf1,54 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.