DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2698
Назва: СПОСОБИ ТА РЕЖИМИ ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОЇ ОБРОБКИ ЗЕРНА АМАРАНТУ
Інші назви: Methods and modes of post-harvest treatment of amaranthh grain
Автори: Валентюк Н. О., Станкевич Г.М.
Valentiuk N., Stankevych H.M
Теми: зерно амаранту, післязбиральна обробка зерна, очищення зерна, сушка зерна, режими сушіння
amaranth grain, postharvest grain processing, grain cleaning, grain drying, drying modes
Дата публікації: 2020
Видавництво: Херсонський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: УДК 633.39:582.663.2:631.56 Валентюк Н. О. Способи та режими післязбиральної обробки зерна амаранту / Н.О. Валентюк, Г.М. Станкевич // Таврійський науковий вісник / Херсонський державний аграрний університет. – 2020. - № 115. – С. 138-145.
Короткий огляд (реферат): Останнім часом усе більше уваги приділяється впровадженню у виробництво нового асортименту харчової продукції, збагаченої різними видами нетрадиційних рослинних олій. Однією з таких рослин є амарант. І хоча амарант у світі відомий з прадавніх часів, в Україні його вирощування ще не набуло масового застосування. Багато досліджень, проведених вітчизняними та закордонними вченими, дають змогу стверджувати, що амарант – дійсно цінна культура, цілком спроможна поступово зайняти свою нішу на ринку. Завдяки унікальності свого хімічного складу амарант може використовуватися в багатьох напрямах, від годівлі сільськогосподарських тварин до виготовлення харчових продуктів функціонального призначення й лікарських і косметичних засобів. Амарант є невимогливою до умов вирощування культурою, дає змогу отримати досить високі врожаї зерна. Крім того, листостебельна маса амаранту також володіє цінними властивостями, може використовуватися як у їжу людини, так і для годівлі тварин. Але після збирання врожаю зерно амаранту має пройти цілий комплекс операцій післязбиральної обробки з метою забезпечення необхідних вимог до сировини. Природно-кліматичні умови нашої країни та фізіологічні особливості цієї культури зумовлюють досить високу (20…25%) вологість зерна амаранту під час збору врожаю. Післязбиральна обробка зерна передбачає його очищення, сушку, активне вентилювання й тимчасове зберігання до відправлення в переробку. Очищення зерна амаранту від домішок можна проводити на аеродинамічних сепараторах, а також на ситових і ситоповітряних сепараторах із використанням набору решіт із круглими отворами таких розмірів (мм): Б1 – 1,0…1,1; Б2 – 1,0…1,1; В – 0,6…0,8; Г – 0,6…08; з продовгуватими отворами з розмірами (мм): Б1 – (0,8…1,0)×20, Б2 – (0,5…0,7)×20, В1 – (0,4…0,6)×20. Але найкращі результати очищення можна отримати при застосуванні аеродинамічних сепараторів, які дають можливість розділити зерно на декілька фракцій. Сушити зерно амаранту можна на всіх типах зерносушарного обладнання, що є в наявності на підприємствах галузі. Для збереження якісних показників температура нагріву зерна амаранту не повинна перевищувати 55°С. Застосування зазначених режимів очищення й сушіння дасть змогу зберегти зерно амаранту до переробки без погіршення його якості.
Recently, more and more attention has been paid to the introduction into production of a new range of food products enriched with various types of non-traditional vegetable oils. One such plant is amaranth. And although amaranth has been known in the world since ancient times, in Ukraine its cultivation has not yet become widespread. Many studies conducted by Ukrainian and foreign scientists suggest that amaranth is indeed a valuable crop and is quite capable of gradually occupying its niche in the market. Due to the uniqueness of its chemical composition, amaranth can be used in many areas ranging from feeding farm animals to the manufacture of functional foods and medicines and cosmetics. Amaranth is an undemanding crop, and allows obtaining high grain yields. In addition, the leaf-stem mass of amaranth has valuable properties and can be used both in human food and for feeding animals. But after harvesting amaranth grain must undergo a number of postharvest operations to meet the necessary requirements for raw materials. Natural and climatic conditions of our country and physiological features of this crop cause a fairly high (20…25%) humidity of amaranth grain during harvest. Post-harvest processing of grain involves its cleaning, drying, active ventilation and temporary storage until sent for processing. Cleaning of amaranth grain from impurities can be carried out on aerodynamic separators, as well as on sieve and sieve-air separators using a set of sieves with round holes of the following sizes (mm): B1 – 1.0…1.1; B2 – 1.0…1.1; B – 0.6…0.8; D – 0.6…08; with elongated holes with dimensions (mm): B1 – (0.8… 1.0) × 20, B2 – (0.5… 0.7) × 20, B1 – (0.4… 0.6) × 20. But the best cleaning results can be obtained by using aerodynamic separators, which allow you to divide the grain into several fractions. Amaranth grain can be dried on all types of grain drying equipment available at the enterprises of the branch. To maintain quality indicators, the heating temperature of amaranth grain should not exceed 55°C. The use of these modes of cleaning and drying will save amaranth grain before processing without compromising its quality.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2698
Розташовується у зібраннях:Валентюк Наталія Олександрівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
21.pdf464,54 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.