DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2620
Назва: ХАРАКТЕРИСТИКА МІКРОФЛОРИ ОЧЕЙ У ТЕЛЯТ, ХВОРИХ НА КЕРАТОКОН’ЮНКТИВІТИ
Інші назви: Description of eye microflora of calfis ill with ceratoconjunctivitis.
Автори: Морозов М.Г.
Morozov N.
Теми: мікрофлора очей, телята, керато-кон'юнктивіти
Дата публікації: 1998
Видавництво: Білоцерківський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: УДК 619:617.711 //.713 002 002.6:636.22 //.28 Морозов М. Г. Характеристика мікрофлори очей у телят, хворих на керато-кон'юнктивіти / М.Г. Морозов // Вісник Білоцерківського державного аграрного університету: зб. наук. пр. - Біла Церква, 1998. - Вип.5, Ч. 2. - С 184-186.
Короткий огляд (реферат): В сучасних умовах захворювання очей у тварин створюють велику проблему для скотарства, тому що можуть уражувати від 40 до90 відсотків поголів’я і завдають значних економічних збитків у господарствах(1;5;6). Захворювання очей мають складну етіологію, яка обумовлена за разними агентами та факторами неінфекційного походження. Поряд з добре вивченим інвазійним кератокон’юнктивітом за останні роки все частіше трапляються захворювання очей бактеріальної, рикетсіозної, хламідійної та вірусної етіології. Факторами незаразного характеру захворювання очей є недостача у організмі вітаміну А, перинасиченість повітря тваринницьких приміщень аміаком, сірководнем та ін. Серед вчених до цього часу немає єдиної думки відносно етіології масових кератокон’юнктивітів у великої рогатої худоби. У господарствах південних областей України ці захворювання мають широке розповсюдження, проте їх вивченням практично ніхто не займався. У спеціальній літературі є лише окремі повідомлення з цього питання (2). Тому метою наших досліджень було вивчити видовий склад мікрофлори кон’юнктивальної порожнини телят при масовому захворюванні їх на кератокон’юнктивіти. Дослідження проводилися у 1996-1997 рр. на телятах віком від 2 до 12 місяців у КСП «Нива» і КСП «Авангард» Овідіопольського району Одеської області.
15 sorts of microorganismes have been found by microbiological analisis of conjunctival caviti contents of 20 calfs ill with cheratoconjunctivitis, 3 sorts (Moraxella bovis, Staph.aureus, Dipl.pneumoniae ) have been defined as patogenic and the others a s relative patogenic. By examinations of smears there have been found inclusions tyrical for Rickettsia and Chlamidia in the epithelial cells of conjunctiv.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2620
Розташовується у зібраннях:Морозов Микола Георгійович



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.