DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2590
Назва: Контроль ліпофільних токсикантів у молоці з використанням мікробіологічного експрес–методу
Інші назви: Контроль липофильных токсикантов в молоке с использованием микробиологического экспресс–метода
Control lipophilic toxins in milk using microbiological express methods
Автори: Хімич М. С., Горобей О.М., Салата В.З.
Химич М. С., Горобей А.М., Салата В.З.
Khimich M., Gorobey O., Salata V.
Теми: харчова продукція, молоко, якість, безпека, безпечність, токсичність, біотестування, експрес–метод, тест–об’єкт, інфузорії, Colpoda steinii
пищевая продукция, молоко, качество, безопасность, безопасность, токсичность, биотестирования, экспресс–метод, тест–объект, инфузории, Colpoda steinii
food products, milk, quality, safety, toxicity, bioassay, express (rapid) method, test object, ciliates, Colpoda steini
Дата публікації: 2016
Видавництво: ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького
Бібліографічний опис: УДК 619:614.31:637.07 Хімич М. С. Контроль ліпофільних токсикантів у молоці з використанням мікробіологічного експрес–методу / М.С.Хімич, О.М. Горобей, В.З. Салата // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. - Львів, 2016. - Т. 18, №3 (71). - С. 186-189.
Короткий огляд (реферат): Сьогодні в світі існує чисельна кількість методів аналізу безпечності харчової продукції (спектрометрія, фотометрія, хроматографія тощо). Але в нашій країні, мережа спеціалізованих лабораторій які були б в змозі забезпечити високоякісний і об’єктивний аналіз харчової продукції, і досі дуже обмежена. Також важливо пам’ятати, що існуючі хіміко–аналітичні методи нажаль неспроможні дати відповідь щодо загальної реакції організму реципієнта на вплив досліджуваного об’єкту, що пов’язано з деякими факторами: в досліджуваному об’єкті можуть міститися токсиканти, вміст яких під час дослідження не передбачали, мало вивчені речовини, і головне, не враховується характер комбінованої дії токсикантів. Саме зважаючи на ці недоліки і сьогодні лишається актуальним визначення токсичності методом біотестування. Метою наших досліджень було встановити можливість і ефективність застосування мікробіологічного експрес–методу з використанням інфузорії Colpoda steinii для визначення токсичності молока збираного. Дослідження токсичності проводились паралельно трьома методами: біопробою на лабораторних тварин (білих мишах ) і мікробіологічними з використанням в якості тест–організму інфузорій Tetrachimena piriformis і Colpoda steinii. Проведені дослідження встановили, що дані щодо токсичності молока збираного визначеної запропонованим способом, ідентичні даним отриманим з використанням класичних методів. Встановлено, що за сильної токсичності молока збираного результати дослідження при застосуванні інфузорії C. steinii отримуємо вже за 3хв., а слабій токсичності або нетоксичності – за 1 год.
Сегодня в мире существует многочисленная количество методов анализа безопасности пищевой продукции (спектрометрия, фотометрия, хроматография и т.д.). Но в нашей стране, сеть специализированных лабораторий которые были бы в состоянии обеспечить качественный и объективный анализ пищевой продукции, и до сих пор очень ограничено. Также важно помнить, что существующие химико–аналитические методы сожалению не могут дать ответ по общей реакции организма реципиента на воздействие исследуемого объекта связано с некоторыми факторами: в исследуемом объекте могут содержаться токсиканты, содержание которых во время исследования не предполагали, мало изучены вещества, и главное, не учитывается характер комбинированного действия токсикантов. Именно учитывая эти недостатки и сегодня остается актуальным определение токсичности методом биотестирования. Целью наших исследований было установить возможность и эффективность применения микробиологического экспресс–метода с использованием инфузории Colpoda steinii для определения токсичности молока. Исследование токсичности проводились параллельно тремя методами: биопробы на лабораторных животных (белых мышах) и микробиологическим с использованием в качестве тест–организма инфузорий Tetrachimena piriformis и Colpoda steinii. Проведенные исследования установили, что данные по токсичности молока сгущенного определенной предложенным способом, идентичны данным полученным с использованием классических методов. Установлено, что при сильной токсичности молока результаты исследования при применении инфузории C. steinii получаем уже за 3 мин., а слабой токсичности или нетоксичности – по 1 ч.
In recent years, Ukraine is constantly increasing livestock production. But at the same time, in many modern industries, veterinary and sanitary control of food is on insufficient or non–existent. In this connection the trading network can get dangerous foods for consumers. Today in the world there are numerous number of methods of analysis of food safety (spectrometry, photometry, chromatography, etc.). But in our country, a network of specialized laboratories which would be able to provide high–quality and objective analysis of the food is still very limited. It is also important to remember that the current chemical–analytical methods unfortunately unable to answer the general reaction of the organism to influence the recipient of the object, which is associated with several factors: the test object may contain toxicants with content during the study not predicted poorly understood substances, and importantly, is not considered character combined action of toxicants. That despite these shortcomings and remains an important method of determining the toxicity bioassay. The aim of our research was to establish the feasibility and effectiveness of the rapid microbiological method using ciliates Colpoda steinii to determine the toxicity of skimmed milk. Toxicity studies were carried out in parallel by three methods: bioassay in laboratory animals (white mice) and microbiological using as a test organism ciliates Tetrachimena piriformis and Colpoda steinii. The proposed method of using as a test organism ciliates Colpoda steinii, including the preparation of test culture ciliates Colpoda steinii, sampling investigational product, extracting samples of chemically pure acetone, filtering selected extract dilution leachate solution rod–Lozinski, introducing the filtrate into a test culture ciliates, temperature control resulting mixture at a temperature of +26 ... + 28 °C and determine the toxicity of the investigational product, observing the vital functions of ciliates during incubation. The research found that data on the toxicity of skimmed milk a certain prescribed manner identical data obtained using classical methods. Established that the strong toxicity of skimmed milk in the application of research results ciliates C. steinii get already at 3min. And weak toxicity or netoksychnosti – 1 hour.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2590
Розташовується у зібраннях:Хімич Марія Сергіївна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Контроль лiпофiльних_токсикантiв_у_молоцi.pdf284,22 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.