Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2567
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Хімич М.С., Півень О.Т., Горобей О.М. | - |
dc.contributor.author | Khimich М., Piven О., Gorobey О. | - |
dc.date.accessioned | 2020-08-27T12:25:47Z | - |
dc.date.available | 2020-08-27T12:25:47Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.citation | УДК 619:614.31:616-02/-033.1:637.513 Хімич М. С. Аналіз динаміки виявлення інвазійних хвороб тварин за проведення ветеринарно-санітарної експертизи / М.С.Хімич, О.Т. Півень, О.М. Горобей // Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. - Львів, 2019. – Т. 21, № 93. – С. 150-154. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/2567 | - |
dc.description.abstract | Основним напрямом державної політики щодо гарантованої безпечності та якості продуктів тваринного походження є створення умов безпеки для здоров’я людей під час виробництва та реалізації продовольчої сировини. Згідно з чинним законодавством України відповідальність за безпечність харчової продукції покладена на виробника, але важливу роль відіграє і державний контроль. Особливо це актуально сьогодні коли майже 69,5% м’яса виробляється у приватних селянських господарствах, що в переважній кількості реалізується на агропромислових ринках. Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів повинна виконувати вимоги сучасної європейської регламентації та організувати свою діяльність на основі засад оцінки ризиків, одним з яких є паразитози, адже їх негативний вплив відбивається на здоров’ї мільйонів людей у світі. В зв’язку з цим метою дослідження було проаналізувати динаміку виявлення інвазійних захворювань на етапах забою тварин і реалізації продуктів забою. Матеріалом досліджень була звітність з питань ветеринарної медицини (Форма № 5-вет і Форма № 6-вет) низки районів Одеської області за 2014–2017 роки. Встановлено, що за 2014–2017 роки в районах забито 75943 голів тварин, з яких 91,18% становили свині, 8,14% велика рогата худоба і 0,68% – вівці. Аналіз динаміки забою залежно від місця його проведення виявив, що від 41,85% до 99,81% забою тварин проводиться подвірно, а за результатами ветеринарно- санітарного контролю і нагляду – під час забою за дослідні роки не було виявлено жодного випадку хвороб. Встановлено, що за 2014–2017 роки на агропродовольчі ринки районів для реалізації надійшло 22617 туш тварин, з яких 89,56% становили туші свиней, 10,11% туші великої рогатої худоби і лише 0,33% – туші овець. За результатами ветеринарно-санітарної експертизи в умовах ДЛВСЕ на ринках фахівцями було зафіксовано 351 випадок хвороб. Зокрема за дослідження туш свиней виявлено 246 випадків хвороби незаразної (45,93%) та інвазійної (54,07%) етіології, а саме ехінококоз; за експертизи туш ВРХ виявлено 96 випадків хвороб – дикроцеліоз (98,96%) та ехінококоз (1,04%); за експертизи туш овець – 9 випадків хвороб – дикроцеліоз (66,67%) та ехінококоз (33,33%). Враховуючи, що за звітний період за результатами ветеринарно-санітарного контролю і нагляду під час забою тварин жодного випадку хвороб виявлено не було, а натомість кількість випадків виявлення інвазійних хвороб під час ветеринарно-санітарної експертизи в умовах ДЛВСЕ на агропромислових ринках невпинно зростає, систему управління ризиками на етапі забою можна вважати недостатньо ефективною. Також результати наших досліджень свідчать про той факт, що діюча в державі система управління безпечністю продуктів забою і досі ґрунтується передовсім на досліджені кінцевого продукту, не враховує всі можливі ризики на попередніх етапах виробництва і тим самим не може повністю гарантувати споживачу безпечність продукту. | ru |
dc.description.abstract | The main direction of state policy regarding the guaranty safety and quality of animal products is the creation of conditions that are safe for human health during the production and sale of food raw materials. According to current legislation of Ukraine responsibility for the safety of food products placed on the manufacturer but government control plays an important role. This is especially true today, when almost 69.5% of meat is produced in private home farms. It is mainly sold in the agro-industrial markets. The State Service of Ukraine for Food Safety should perform the conditions of modern European regulation and base its activities on the basis of risk assessment. One of the risks are parasitosis, as their negative effect affects the health of millions of people in the world. In this cjnnection the purpose of the study was to analyze the dynamics of the identification of invasive diseases at the stages of slaughter of animals and the sale of slaughter products. Research material was reporting on veterinary medicine (Form № 5-vet and Form № 6- vet) of a number of districts of Odessa region for 2014‒2017. It was founded that 75943 animals were slaughtered in 2014‒2017: 91.18% pigs, 8.14% cattle and 0.68% sheep. The analysis of the dynamics of slaughter, depending on its location, showed that from 41.85% to 99.81% of animals were slaughtered at courtyard. According to the results of veterinary-sanitary control and supervision during the slaughter for the studied years there were no cases of diseases. It was founded that 22617 animal’s carcasses came to the agrofood markets of the regions for the years 2014‒2017, among which 89.56% were pig carcasses, 10,11% cattle carcasses and only 0.33% sheep. According to results of veterinary-sanitary examination in the conditions of SLVSE in the markets, specialists established 351 cases of diseases. In the study of pig carcasses 246 cases of diseases were detected: among them of non-communicable (45.93%) and invasive (54.07%) etiology (echinococcosis). Luring the expertise of cattle carcases was founded 96 cases of diseases: – dicroceliosis (98.96%) and exinococcosis (1.04%); during the expertise of sheep’s carcases – 9 cases of diseases – dicroceliosis (66.67%) and exinococcosis (33.33%). Considering that during the reporting period, according to the results of veterinary-sanitary control and supervision during the slaughter of animals, no cases of diseases were detected, but at the same time the number of cases of detection of invasive diseases during veterinary-sanitary examination in SLVSE on markets constantly increases risk management at the stage of slaughter can be considered not sufficiently effective. Also, the results of our research indicate that the current system for managing the safety of slaughter products is still based primarily on the study of the final product. It does not take into account all possible risks at the previous stages of production. This system can’t fully guarantee to consumer safety of products. | ru |
dc.language.iso | uk | ru |
dc.publisher | ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького | ru |
dc.subject | забій, продукти забою, агропродовольчий ринок, ризик, інвазійні хвороби, ехінококоз, дикроцеліоз | ru |
dc.subject | sloughter, products of sloughter, agrofood market, risk, invasive diseases, exinococcosis, dicroceliosis | ru |
dc.title | Аналіз динаміки виявлення інвазійних хвороб тварин за проведення ветеринарно-санітарної експертизи | ru |
dc.title.alternative | The analysis of the dynamics of detection animal’s invasive diseases during veterinary expertise | ru |
dc.type | Article | ru |
Розташовується у зібраннях: | Хімич Марія Сергіївна |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Аналiз_динамiки_виявлення_iнвазiиних_хвороб.pdf | 819,05 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.