DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2294
Назва: Морфологічні, культуральні та біохімічні властивості ізолятів бактерій, виділених з органів черепахи червоновухої
Інші назви: Морфологические, культуральные и биохимические свойства изолятов бактерий, выделенных из органов красноухой черепахи
The morphological, cultural and biochemical properties of isolates of bacteria isolated from the shell of Red-eared slider’s
Автори: Скрипка М.В., Саулін П.І., Панікар І.І., Мачуський О.В.
Skripka M., Saulin P., Panikar I., Machuskyy O.
Теми: рептилії, патоген, черепаха червоновуха, штам, ізоляти, культивування, мікроорганізм, поживне середовище, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumoniae, Yersinia enterocolitica
рептилии, патоген, красноухая черепаха, штамм, изоляты, культивирование, микроорганизм, питательная среда, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumoniae, Yersinia enterocolitica
reptile, pathogen, strain isolates, cultivating microorganism nutrient sulfur-ment, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumoniae, Yersinia enterocolitica
Дата публікації: 2016
Видавництво: Львівський НУВМБТ ім. С. З. Ґжицького
Бібліографічний опис: УДК 598.132.8 Морфологічні, культуральні та біохімічні властивості ізолятів бактерій, виділених з органів черепахи червоновухої / М.В. Скрипка , П.І. Саулін , І.І. Панікар , О.В. Мачуський // Науковий вісник Львівського НУВМБТ ім. С. З. Ґжицького. – Львів, 2016. – Т. 18, №3 (70). – С. 210–214.
Короткий огляд (реферат): У статті подані результати бактеріологічного дослідження п’яти червоновухих черепах. Первинні посіви зроблені із серця, печінки, нирок, селезінки та легень на загальновживані (МПБ і МПА) та селективні поживні середовища (агар Ендо, ксилозо-лізиновий дезоксіхолатний агар (XLD Agar), агар PALCAM, сольові бульйони із різною концентрацією NaCl (2%, 5% та 10%)). У результаті проведених бактеріологічних досліджень з організму черепахи червоновухої було виділено чотири ізоляти мікроорганізмів: два ізоляти із роду Staphylococcus, по одному із родів Klebsiella та Yersinia. Нами було встановлено, що штами Klebsiella pneumoniae є високочутливі до іміпенему, меропенему, чутливі до амікацину, нетилміцину. Штами Yersinia enterocolitica, є чутливі до амоксициліну, ріфампіцину, пеніциліну та цефтриаксону. Staphylococcus epidermidis (№ 1, 2, 4, 5) штами були високочутливі до ванкоміцину та ріфампіцину, чутливі до гатіфлоксацину, лінезоліду. Дані штами отримали позначку РА-11/15. Staphylococcus epidermidis (№ 3) мав чутливість до метициліну. Дана різниця, на наш погляд, є принциповою, тому даний штам було виокремлено, та він отримав позначку Poltava-15. Ураховуючи, що виділені ізоляти Klebsiella pneumoniae та Yersinia enterocolitica є патогенними для організму людини, і особливо чутливі до даних збудників діти, вважаємо за необхідне проводити моніторинг бактеріального фону тварин у зоомагазинах та на ринках.
В статье представлены результаты бактериологического исследования пяти красноухих черепах. Первичные посевы сделаны из сердца, печени, почек, селезенки и легких на общеупотребительные (МПБ и МПА) и селективные питательные среды (агар Эндо, ксилозо-лизиновый дезоксихолатный агар (XLD Agar), агар PALCAM, солевые бульоны с различной концентрацией NaCl (2%, 5% и 10%)). В результате проведенных бактериологических исследований из организма черепахи красноухой было выделено четыре изоляты микроорганизмов: два изоляты из рода Staphylococcus, по одному из родов Klebsiella и Yersinia. Нами было установлено, что штаммы Klebsiella pneumoniae являются высокочувствительны к имипенему, меропенему, чувствительны к амикацину, нетилмицину. Штаммы Yersinia enterocolitica, чувствительны к амоксицилину, рифампицину, пенициллину и цефтриаксону. Staphylococcus epidermidis (№ 1, 2, 4, 5) штаммы были высокочувствительны к ванкомицину и рифампицину, чувствительные к гатифлоксацину, линезолиду. Данные штаммы получили отметку РА-11/15. Staphylococcus epidermidis (№ 3), имел чувствительность к метициллину. Данная разница на наш взгляд, является принципиальной, поэтому данный штамм был выделен, и он получил отметку Poltava-15. Учитывая, что выделенные изоляты Klebsiella pneumoniae и Yersinia enterocolitica являются патогенными для организма человека, и особенно чувствительны к данным возбудителям дети, считаем необходимым проводить мониторинг бактериального фона животных в зоомагазинах и на рынках.
The article presents the results of bacteriological tests of five Red-eared slider’s (Trachemys scripta elegans’) organs. Primary inoculations were made from heart, liver, kidney, spleen and lung on commonly used (beef-extract agar-agar and beef-extract broth) and selective culture medium (Endo agar, Xylose-Lysine Deoxycholate agar (XLD Agar), agar PALCAM, salt broths with varying concentrations of NaCl (2%, 5% and 10%)). Because of bacteriology tests from Red-eared slider’s (Trachemys scripta elegans’) organisms there were excreted four microorganisms’ isolates: two Staphylococcus isolates, and one of Klebsiella and one of Yersinia. We have found that strains of Klebsiella pneumoniae is highly sensitive to imipenem, meropenem, sensitive to amikacin, netilmicin. Strains of Yersinia enterocolitica are sensitive to amoxicillin, rifampicin, penicillin and ceftriaxone. Staphylococcus epidermidis (No. 1, 2, 4, 5) strains were highly sensitive to vancomycin and rifampicin, sensitive to gatifloxacin, linezolid. These strains have received PA-11/15 mark. Staphylococcus epidermidis (No. 3) had a sensitivity to methicillin. This difference in our opinion is fundamental, therefore, this strain was isolated and it received Poltava-15 mark. Taking into account that the isolates of Klebsiella pneumoniae and Yersinia enterocolitica selected are pathogenic for the human body and children are particularly sensitive to these pathogens, we consider it necessary to monitor the bacterial background of animals in pet shops and markets.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2294
Розташовується у зібраннях:Скрипка Марина Вікторівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document (1).pdf290,26 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.