DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2168
Назва: ПРОБЛЕМИ ТА ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ВИНОГРАДАРСЬКО-ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ
Автори: Казанджі А.В., Кравчук А.О.
Теми: виноградарсько-виноробнa галузь, виробництво, стратегія, економіка, розвиток, потенціал
виноградарско-винодельческая отрасль, производство, стратегия, экономика, развитие, потенциал
wine-growing-wine-making industry, production, strategy, economy, development, potential
Дата публікації: 2019
Видавництво: Держава та регіони
Бібліографічний опис: УДК 338.43 Казанджі А. В. Проблеми та пріоритетні напрями розвитку виноградарсько-виноробної галузі України / А.В. Казанджі, А.О. Кравчук // Держава та регіони. Економіка та підприємництво. - 2019. - № 2. - С. 41-47.
Короткий огляд (реферат): В статті досліджено сучасний стан і тенденції змін у розвитку виноградарсько-виноробної галузі України, окреслено місце даної галузі в економіці країни. У роботі виділено основні проблеми, що визначають потреби функціонування національного виноробства. З’ясовано та систематизовано основні проблемні моменти, які стримують можливості розвитку виноградарсько-виноробної галузі України. Проаналізовано ключові аспекти ефективності діяльності виноградарсько-виноробних підприємств, деталізовано економічні результати виробництва і збуту продукції виноробства. Визначено роль виноробної галузі в забезпеченні продовольчої безпеки країни. Запропоновано комплексну стратегію і пріоритетні напрямки виробничого, соціального і техніко-технологічного характеру щодо розвитку виноградарсько-виноробної галузі країни.
В статье рассмотрено современное состояние и тенденции изменений в развитии виноградарско-винодельческой отрасли Украины, обозначено место данной отрасли в экономике страны. В работе выделены основные проблемы, определяющие потребности функционирования национального виноделия. Определены и систематизированы основные проблемные моменты, которые сдерживают возможности развития виноградарско-винодельческой отрасли Украины. Проанализированы ключевые аспекты эффективности деятельности виноградарско-винодельческих предприятий, детализированы экономические результаты производства и сбыта продукции виноделия. Определена роль винодельческой отрасли в обеспечении продовольственной безопасности страны. Предложено комплексную стратегию и приоритетные направления производственного, социального и технико-технологического характера по развитию виноградарско-винодельческой отрасли страны.
The article reveals the current state and tendency of changes in the development of winemaking and winemaking production in Ukraine, considers the place of this branch in the national economy. In scientific work data on the world market of grapes and products of its processing are determined, the place of Ukraine in world areas of grape plantations is allocated. The main problems of the socio-economic and techno-technological character, the defining needs of the modern functioning of national winemaking are distinguished in the work. The main problem points, which restrain the development of the wine-growing and winemaking industry of Ukraine, are determined and systematized. The key aspects of the efficiency of the wine-growing and winemaking enterprises are analyzed, the economic results of yield, production and marketing of winemaking products are detailed. It is found out, that basic problems in functioning of the wine-growing and wine-making industry in Ukraine are: aging of grape plantations, low productivity of vineyards, low technological and technological level of grape production and its processing, increase of the share of imported grapes and winemaking products in the domestic market, inconsistency of production volumes of table grapes for needs inefficient marketing support for the domestic market of wine products, insufficient number of skilled personnel and low level of state support. The article reveals the reasons and consequences of negative changes in reducing the efficiency of winemaking in the region by region. The role of the wine industry in ensuring food security of the country is determined, and the dynamics of the production of the main types of alcoholic beverages of Ukraine is reflected. The work displays and analyzes the level of wine consumption culture and purchasing power of the population for this type of production. The state of export-import activity of the enterprises of the wine-growing and wine-making industry of Ukraine is analyzed. The article depicts the complex strategy and priority directions of production, social and techno-technological character in relation to the improvement of the development of the wine-growing and wine-making industry of the country, outlines the objectives for increasing the competitiveness of manufactured products and the industry as a whole. The article details the organizational and economic measures for implementation of priority directions of the development of the wine-growing and wine-making industry of Ukraine, the necessity of state support of enterprises is emphasized.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/2168
Розташовується у зібраннях:Казанджі Альона Вікторівна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Казанджі, Кравчук _6.pdf563,18 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.