DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1939
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorДанчук О. В., Постой Р. В., Карповський В. В., Клюцук М. Р., Скрипкіна В. М., Карповський В. І., Желтоножська Т. Б., Пермякова Н. М.-
dc.contributor.authorDanchuk O. V., Postoy R. V., Karpovskiy V. V., Klyutsuk M. R., Skripkina V. M., Karpovskiy V. I., Zheltonozhskaya T. B., Permyakova N. M.-
dc.date.accessioned2020-04-10T13:09:33Z-
dc.date.available2020-04-10T13:09:33Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.citationУДК: 619:612.821:612.128:636.4 Інтенсивність пероксидного окиснення ліпідів у еритроцитах поросят за дії міцелярної форми токоферолу / О. В. Данчук, Р. В. Постой, В. В. Карповський, М. Р. Клюцук, В. М. Скрипкіна, В. І. Карповський, Т. Б. Желтоножська, Н. М. Пермякова // Вісник / Сумський національний аграрний університет. – Суми, 2013. - № 9. – С. 13-15.ru
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/1939-
dc.description.abstractВ роботі представлені результати досліджень інтенсивності пероксидного окиснення ліпідів у еритроцитах поросят за дії міцелярної форми токоферолу. Досліди проводили на 20 поросятах великої білої породи 4- місячного віку, які знаходились на відгодівлі. Сформовано дві групи тварин – контрольну і дослідну. Тваринам дослідної групи випоювали нанопрепарат вітаміну Е (міцелярна форма з інкапсульованим α-ткоферол ацетатом) у дозі 4,5 мг/кг маси тіла протягом 10 діб. У сироватці крові визначали вміст продуктів пероксидного окислення ліпідів: дієнових кон’югатів, пов'язаних триєнів та основ Шиффа. Задавання поросятам міцелярної форми вітаміну Е протягом 10 діб сприяє достовірному зниженню вмісту дієнових кон’югатів та основ Шиффа у еритроцитах крові відповідно на 18,7 % та 30,0 % (p < 0,05). Встановлено вірогідну силу впливу випоювання міцелярної форми токоферолу на вміст дієнових кон’югатів та основ Шиффа у еритроцитах свиней (η2х=0,36-0,46; p<0,05).ru
dc.description.abstractВ работе представлены результаты исследований интенсивности перекисного окисления липидов в эритроцитах поросят под влиянием мицеллярной формы токоферола. Опыты проводили на 20-ти поросятах крупной белой породы 4- месячного возраста, которые находились на откорме. Сформированы две группы животных – контрольная и опытная. Животным опытной группы выпаивали нанопрепарат витамина Е (мицеллярная форма с инкапсулированным α-тoкоферол ацетатом) в дозе 4,5 мг/кг массы тела в течение 10 суток. В сыворотке крови определяли содержание продуктов перекисного окисления липидов: диеновых конъюгатов, связанных триенов и оснований Шиффа. Задавание поросятам мицеллярной формы витамина Е в течении 10 суток способствует достоверному снижению содержания диеновых конъюгатов и оснований Шиффа в эритроцитах крови соответственно на 18,7% и 30,0% (p < 0,05). Установлено достоверную силу воздействия выпаивания мицеллярной формы токоферола на содержание диеновых конъюгатов и оснований Шиффа в эритроцитах свиней (η2х = 0,36-0,46; p <0,05).ru
dc.description.abstractThe paper presents the results of studying the intensity of lipid peroxidation in erythrocytes of pigs under the impact of micellar form of tocopherol. Experiments were conducted on 20 pigs of large white breed 4 months of age who were fattening. Formed two groups of animals – control and experimental. Animals of experimental group were given nanodrug of vitamin E (micellar form of encapsulated α-tokopherol acetate) at a dose of 4.5 mg / kg for 10 days. Serum samples were tested for products of lipid peroxidation: diene conjugates, related trienes and Schiff bases. Feeding piglets with micellar form of vitamin E for 10 days contributes to a significant decrease in the content of diene conjugates and Schiff bases in erythrocytes respectively 18.7 % and 30.0 % (p <0.05). Established probable strength impact of watering micellar form tocopherol on content of diene conjugates and Schiff bases in erythrocytes of pigs (η2x = 0.36–0.46; p <0.05).ru
dc.language.isoukru
dc.publisherСумський національний аграрний університетru
dc.subjectсвині, пероксидне окиснення ліпідів, кров, еритроцити, вітамін Еru
dc.subjectсвиньи, перекисное окисление липидов, кровь, эритроциты, витамин Еru
dc.subjectрigs, lipid peroxidation, blood, red blood cells, vitamin Eru
dc.titleІНТЕНСИВНІСТЬ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ У ЕРИТРОЦИТАХ ПОРОСЯТ ЗА ДІЇ МІЦЕЛЯРНОЇ ФОРМИ ТОКОФЕРОЛУru
dc.title.alternativeИНТЕНСИВНОСТЬ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСЛЕНИЯ ЛИПИДОВ В ЭРИТРОЦИТАХ ПОРОСЯТ ПРИ ВОЗДЕЙСТВИИ МИЦЕЛЛЯРНОЙ ФОРМЫ ТОКОФЕРОЛАru
dc.title.alternativeINTENSITY OF LIPID PEROXIDATION IN THE ERYTHROCYTES OF PIGS UNDER THE IMPACT OF TOCOPHEROL MICELLAR FORMru
dc.typeArticleru
Розташовується у зібраннях:Данчук Олексій Володимирович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
7443-14983-1-SM.pdf447,94 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.