DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1783
Назва: ПОВЕРХНЕВА ОБРОБКА ЗЕРНА ЗЛАКОВИХ КУЛЬТУР
Інші назви: ПОВЕРХНОСТНАЯ ОБРАБОТКА ЗЕРНА ЗЛАКОВЫХ КУЛЬТУР
SURFACE OF GRAIN CEREAL GRAIN
Автори: Дударев І.І., Урсулов Г.К., Слівка Р.В.
Дударев И.И., Урсулов Г.К., Сливка Р.В.
Dudarev I. I., Ursulov G. К. , Slivka R.V.
Теми: зерно, властивості,мікроорганізми,якість,прoміння, озон
зерно, свойства, микроорганизмы, качество, лучи, озон
grain, power, microorganism, yakist, prmin, ozone
Дата публікації: 2018
Видавництво: Одеський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: УДК 636.085.55.4 Дударев І. І. Поверхнева обробка зерна злакових культур / І. І. Дударев, Г.К. Урсулов, Р.В.Слівка // Аграрний вісник Причорномор`я: зб. наук. пр. / ОДАУ. - Одеса, 2018. - Вип.90 : Технічні науки. - С. 92-101.
Короткий огляд (реферат): Якість зерна – це сукупність властивостей та ознак, які визначають придатність зерна до його переробки та використання для різних споживчих призначень. Показники загального стану призначеного для переробки зерна регламентують його якість за загальними ознаками його придатності для виробництва крупи. До таких показників належать: колір і запах зерна, характерні для нормального здорового зерна. При зберіганні та переробки зерна під впливом різного роду чинників змінюються його склад і властивості, втрачаються ознаки, які властиві якісному продукту . Поява сторонніх запахів у зерна обумовлено сорбцією сторонніх хімічних речовин, процесом розпаду органічних речовин зерна та інших компонентів зернової маси, активною діяльністю мікроорганізмів, що є підставою зміни якісних показників. В практичному використанні зернових ступінь свіжості зерна набуває суттєве значення для оцінки його якості.Нормальне здорове зерно або насіння мають характерну певне забарвлення, блиск, запах і смак. Відхилення показників якості зерна від нормативних значно погіршує його технологічні властивості.Істотний вплив на мікроорганізми і їх пригнічення надає ультрафіолетова і озонова обробка зерна. За такою обробкою зерна вплив відчуває тільки його поверхневий шар, основна ж маса речовини не піддається впливу і, відповідно, не змінює власних біохімічних властивостей. У цьому полягає істотна перевага такого методу обробки в порівнянні з іншими відомими методами дезінфекції.Даний вид дезінфекції має безліч переваг і практично не має недоліків, що стало причиною його популярності. Ефективність цього способу очищення безпосередньо пов'язана з принципом дії ультрафіолету та озону не тільки на фізичну поверхню, а також на мікроорганізми. Електромагнітні хвилі, що знаходяться в невидимій частині спектра, згубно впливають на шкідливі мікроорганізми.Будь-яке забруднення, викликане живими організмами, будь то бактерії, віруси, гриби або дріжджі, без проблем усувається за допомогою ультрафіолетових променів. З метою усунення негативного впливу діяльності мікроорганізмів доцільно використовувати в технологічному циклі переробних підприємств обробку продукту УФ промінням та озоном. Ключові
Качество зерна - это совокупность свойств и признаков, которые определяют пригодность зерна к его переработке и использованию для разных потребительских назначений. Показатели общего положения предназначенного для переработки зерна регламентируют его качество по общим признакам его пригодности для производства крупы. К таким показателям принадлежат: цвет и запах зерна, характерные для нормального здорового зерна. При хранении и переработке зерна под воздействием разного рода факторов изменяются его состав и свойства, теряются признаки, которые свойствены качественному продукту. Появление посторонних запахов в зерне обусловленно сорбцией посторонних химических веществ, процессом распада органических веществ зерна и других компонентов зерновой массы, активной деятельностью микроорганизмов, которые являются основанием изменения качественных показателей. В практическом использовании зерновых степень свежести зерна приобретает существенное значение для оценки его качества. Нормальное здоровое зерно или семена имеют характерную определенную расцветку, блеск, запах и вкус. Отклонение показателей качества зерна от нормативных значительно ухудшает его технологические свойства. Существенное влияние на микроорганизмы и их состояние оказывает ультрафиолетовая и озоновая обработка зерна. При такой обработке зерна, влияние получает только его поверхностный слой, основная же масса вещества не поддается влиянию и, соответственно, не изменяет собственных биохимических свойств. В этом заключается существенное преимущество такого метода обработки по сравнению с другими известными методами дезинфекции. Данный вид дезинфекции имеет огромное количество преимуществ и практически не имеет недостатков, что стало причиной его популярности. Эффективность этого способа очистки непосредственно связана с принципом действия ультрафиолета и озона не только на физическую поверхность, а также на микроорганизмы. Электромагнитные волны, которые находятся в невидимой части спектра, пагубно влияют на вредные микроорганизмы. Любое загрязнение, вызванное живыми организмами, будь то бактерии, вирусы, грибы или дрожжи, без проблем устраняется с помощью ультрафиолетовых лучей. С целью устранения негативного влияния деятельности микроорганизмов целесообразно использовать в технологическом цикле перерабатывающих предприятий обработку продукта УФ лучом и озоном.
The quality of grain is a combination of properties and attributes that determine the suitability of the grain for its processing and use for various consumer purposes. Indicators of the general condition of grain intended for processing, regulating its quality by general features of its availability for the production of cereals. These indicators include: the color and smell of grain, characteristic of normal healthy grain. When storing and processing grain under the influence of various factors, its composition and properties change, and the attributes inherent in a quality product are lost. The appearance of extraneous odors in the grains is due to the sorption of foreign chemicals, the process of disintegration of organic matter of grain and other components of the grain mass, the active activity of microorganisms, which are the basis for changing the quality indicators. In the practical use of cereals, the degree of freshness of the grain acquires significant significance for the evaluation of its quality. Normal healthy grains or seeds have a characteristic specific color, luster, smell and taste. The deviation of grain quality indicators from regulatory ones significantly worsens its technological properties. Essential influence on microorganisms and their suppression is rendered by ultraviolet and ozone processing of grain. By such treatment of grain, only its surface layer experiences influence, the bulk of the substance is not influenced and, accordingly, does not change its biochemical properties. This is a significant advantage of this treatment method in comparison with other known methods of disinfection. This type of disinfection has many advantages and almost no shortcomings, which became the reason for its popularity. The effectiveness of this method of purification is directly related to the principle of the action of ultraviolet and ozone not only on the physical surface, but also on microorganisms. Electromagnetic waves, which are in the invisible part of the spectrum, have a detrimental effect on harmful microorganisms. Any pollution caused by living organisms, be it bacteria, viruses, fungi or yeast, is eliminated with no problems by ultraviolet rays. In order to eliminate the negative impact of the activity of microorganisms, it is advisable to use the processing of the product with ultraviolet rays and ozone in the processing cycle of processing plants.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/1783
Розташовується у зібраннях:Дударев Ігор Іванович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дударев И.И..pdf566,41 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.