Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1776
Назва: | СТІЙКІСТЬ ТА ЗБЕРІГАННЯ КОМБІКОРМІВ |
Інші назви: | Дударев И.И., Исаев М.В., Плачинта И.Г. STABILITY AND STORAGE OF FARMERS |
Автори: | Дударев І.І., Ісаєв М.В., Плачинта І.Г. Дударев И.И., Исаев М.В., Плачинта И.Г. Dudarev I. I, Isaev M. В., Plachinta I.G. |
Теми: | комбікорм, суміш, структура, зберігання, антіоксидант комбикорм, смесь, структура, хранение, антиоксидант mixed feed, mixture, structure, storage, antioxidants |
Дата публікації: | 2018 |
Видавництво: | Одеський державний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | УДК 636.085.55.4 Дударев І. І. Стійкість та зберігання комбікормів / І. І. Дударев, М.В. Ісаєв, І.Г. Плачинта // Аграрний вісник Причорномор'я: зб. наук. пр./ ОДАУ. - Одеса, 2018. - Вип.90 : Технічні науки. - С. 28-41. |
Короткий огляд (реферат): | Використання ефективних раціонів комбікормів з стабільними показниками якості, забезпечують найвищу результативність годування тварин, що є головним завданням раціонального режиму зберігання та застосування продукції комбікормового виробництва. Ефективність застосування комбікормів у тваринництві залежить від їх якості. Бажані результати можуть бути досягнуті тільки в тому випадку, якщо поєднання, співвідношення і дозування окремих інгредієнтів повністю відповідає вимогам організму тварин даного виду, віку, рівня і напряму продуктивності і фізіологічного стану. Під час зберігання комбікорм змінює якісні показники і після чого продукт суттєво змінює корисні властивості та може стати причиною захворювання тварин. Для підвищення стабільності вітамінів, ліпідів і інших ненасичених сполук (каротиноїдів) в кормах при їх заготівлі і зберіганні успішно застосовують антиоксиданти - хімічні речовини різної природи. Так, при виробництві трав'яної муки добавка антиоксидантів істотно (в 2-3 рази) знижує втрати каротину і незамінних жирних кислот при тривалому зберіганні корму. Використання антиоксидантів в повнораціонних комбікормах підвищує вітамінну повноцінність продукції тваринництва. Механізм дії найбільш поширених антиоксидантів полягає в розриві ланцюга окислювальних реакцій. Молекули антиокислювача взаємодіють з активними радикалами, наявними в складі продукту. В результаті виникають радикали мало активні, які не вступають в реакцію з молекулами вихідної речовини, наприклад каротину. Таким чином, процес окислення сповільнюється або припиняється, а сам антиокислювач поступово витрачається. Ефективність стабілізуючої дії антиокислювачів по відношенню до продукту залежить від хімічної природи самого антиокислювача, дозування. Велике значення має збереженість антиокислювача в продукті, період часу, протягом якого він робить свій стабілізуючу дію. Доведено, що на процес зберігання комбікормів суттєво впливає стан середовища, а саме температура та вологість. З метою вивчення впливу різних поєднань вологості, наявності антиоксиданту і температури на стійкість комбікормів при зберіганні, були проведені досліди, в яких продукцію з вологістю 10; 12; 14; 16; 18% зберігали при температурах 0,5, 10, 15, 20 і -5 ° С. Использование эффективных рационов комбикормов со стабильными показателями качества, обеспечивают наивысшую результативность кормления животных, которые являются главным заданием рационального режима хранения и применения продукции комбикормового производства. Эффективность применения комбикормов в животноводстве зависит от их качества. Желательные результаты могут быть достигнуты только в том случае, если сочетание, соотношение и дозирование отдельных ингредиентов полностью отвечает требованиям организма животных данного вида, возраста, уровня и направления производительности и физиологичного состояния. Во время хранения комбикорм изменяет качественные показатели и после чего продукт существенно изменяет полезные свойства и может стать причиной заболевания животных. Для повышения стабильности витаминов, липидов и других ненасыщенных соединений (каротиноидов) в кормах при их заготовке и хранении успешно применяют антиоксиданты - химические вещества разной природы. При производстве травяной муки добавка антиоксидантов существенно (в 2-3 раза) снижает потери каротина и незаменимых жирных кислот при длительном хранении корма. Использование антиоксидантов в полнорационных комбикормах повышает витаминную полноценность продукции животноводства. Механизм действия наиболее распространенных антиоксидантов заключается в разрыве цепи окислительных реакций. Молекулы антиокислителя взаимодействуют с активными радикалами, имеющимися в составе продукта. В результате возникают мало активные радикалы, которые не вступают в реакцию с молекулами исходного вещества, например каротина. Таким образом, процесс окисления замедляется или прекращается, а сам антиокислитель постепенно тратится. Эффективность стабилизирующего действия антиокислителей по отношению к продукту зависит от химической природы самого антиокислителя, дозирования. Большое значение имеет сохраняемость антиокислителя в продукте, период времени, в течение которого он оказывает свой стабилизирующее действие. Доказано, что на процесс хранения комбикормов существенно влияет состояние среды, а именно температура и влажность. С целью изучения влияния разных сочетаний влажности, наличия антиоксиданта и температуры на стойкость комбикормов при хранении, были проведены опыты, в которых продукцию с влажностью 10; 12; 14; 16; 18% хранили при температурах 0,5, 10, 15, 20 і -5 ° С. The use of effective feed rations with stable quality indicators, ensure the highest effectiveness of feeding animals, is the main objective of a rational mode of storage and use of feed production. The effectiveness of the use of mixed fodders in livestock farming depends on their quality. The desired results can be achieved only if the combination, the ratio and dosage of the individual ingredients fully corresponds to the requirements of the organism of animals of the given species, age, level and direction of productivity and physiological state. During storage, the mixed feed changes its quality parameters and after that the product significantly changes its useful properties and can become the cause of animal disease. To improve the stability of vitamins, lipids and other unsaturated compounds (carotenoids) in feeds during their harvesting and storage, antioxidants, chemicals of various nature, are successfully used. So, in the production of herbal flour, the addition of antioxidants significantly (in 2-3 times) reduces the loss of carotene and essential fatty acids during long-term storage of feed. The use of antioxidants in full-fat mixed fodders increases the vitamin value of livestock products. The mechanism of action of the most common antioxidants is the rupture of the chain of oxidative reactions. Antioxidant molecules interact with the active radicals present in the product. As a result, radicals appear to be little active, do not react with molecules of the starting material, for example, carotene. Thus, the oxidation process slows down or stops, and the antioxidant itself is gradually consumed. The effectiveness of the stabilizing action of antioxidants in relation to the product depends on the chemical nature of the antioxidant itself, the dosage. Of great importance is the safety of the antioxidant in the product, the period of time during which it makes its stabilizing effect. It is proved that the state of the environment, namely, temperature and humidity, affects the process of storage of mixed fodders. In order to study the effect of various combinations of moisture, the presence of antioxidant and temperature on the stability of compound feeds during storage, experiments were conducted in which products with a moisture content of 10; 12; 14; 16; 18% were stored at a temperature of 0.5, 10, 15, 20 and -5 ° C. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://hdl.handle.net/123456789/1776 |
Розташовується у зібраннях: | Дударев Ігор Іванович |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Дударев І.pdf | 714,56 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.