DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1524
Назва: ХІМІЧНИЙ СКЛАД ТА ПОЖИВНІСТЬ СІНАЖУ ІЗ СУМІШІ ТРИТИКАЛЕ З ВИКОЮ
Інші назви: Химический состав и питательность сенажа из смеси тритикале с викой
Chemical composition and nutritive value of haylage from a mixture of triticale and vetch
Автори: Котець, Г.І.
Котец, Г.И.
Kotets, G.
Теми: Тваринництво, годівля
тритикале, вика, суміш, поживність, співвідношення.
тритикале, вика, смесь, питательность, соотношение
triticale, vetch, mixture, nutritional value, ratio
Дата публікації: 2016
Видавництво: Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
Бібліографічний опис: УДК 636.085.2:636.085.52 Котець, Г. І. Хімічний склад та поживність сінажу із суміші тритикале з викою / Г. І. Котець // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. – 2016. - № 1. – С. 58-62.
Короткий огляд (реферат): Проведено дослідження з вивчення хімічного складу та поживності сінажу із суміші тритикале з викою. Встановлено оптимальні співвідношення компонентів за використання тритикале в суміші з викою на сінаж, які забезпечують максимальний вихід поживних речовин з одиниці площі. Змішані посіви тритикале з викою містять протеїну й каротину в 1,5–2,0, фосфору і кальцію в 1,5–3 рази більше, а клітковини на 10–20 % менше, ніж у чистому тритикале. У разі збільшення співвідношення тритикале до вики спостерігається деяке зниження рівня протеїну й каротину. Найбільш якісний сінаж отримують за співвідношення тритикале до вики 50:50 та 60:40 %. Ці суміші містять максимальну кількість перетравного протеїну, що припадає на один кілограм корму. У злаково-виковому сінажі вологістю 50–53 % бродильні процеси відбувалися інтенсивніше. У кормі накопичувалось 70–71 % молочної, 28–29 % оцтової, 0,21–0,24 % масляної кислот. Наразі активність знижується. Вважаю, що наведені дані щодо якісної характеристики та поживності сумішки тритикалево-викового сінажу дають змогу стверджувати, що цей корм може бути використаний в годівлі великої рогатої худоби.
Проводили исследования по изучению химического состава и питательности сенажа из смеси тритикале с викой. Установлены оптимальные соотношения компонентов при использовании тритикале в смеси с викой на сенаж, которые обеспечивают максимальный выход питательных веществ с единицы площади. Смешанные посевы тритикале с викой содержат протеина и каротина в 1,5–2,0, фосфора и кальция в 1,5–3 раза больше, а клетчатки на 10–20 % меньше, чем в чистом тритикале. При увеличении соотношения тритикале к вике наблюдается некоторое снижение уровня протеина и каротина. Наиболее качественный сенаж получают при соотношении тритикале в вике 50:50 и 60:40 %. Эти смеси содержат максимальное количество кормовых единиц и переваримого протеина в одном килограмме корма. В сенаже накапливаются органические кислоты из которых 30–33 % приходится на уксусную. При такой влажности ингибируются антипитательные вещества вики. В злаково-виковом сенаже влажностью 50–53 % бродильные процессы происходили интенсивнее. В корме скаплива-лось 70–71 % молочной, 28–29 % уксусной, 0,21–0,24 % масляной кислот. В этом случае активность снижается. Считаю, что приведенные данные по качественной характеристике и питательности смеси тритикалево-викового сенажа позволяют утверждать, что данный корм может быть использован в кормлении крупного рогатого скота.
Conducted research on the chemical composition and nutritional value of haylage from a mixture of triticale and vetch. The optimal ratio of components of triticale in the mixture with vetch in haylage, ensuring maximum yield of nutrients per unit area was set. In recent years in Ukraine problem of feed protein – one of the main in fodder production. Overrun feed per unit of live-stock production primarily related to low-digestible protein in fodder units and imbalance in fodders for other nutrients. Therefore, increasing the production of high quality ensilage fodder, and feed and fodder grain is one of the important problems of agriculture, these problems decisions should be solved by the full improvement of production technology with current science achievements and best practices. In order to create a stable fodder base, increasing the volume of livestock production and improve its quality, high-yielding forage crops are used for the production of green fodder, silage, haylage, hay. But it is not take into account the pri-ority of these crops on land use efficiency, reduce energy costs, labor and material resources. In this regard, it is important to study the chemical composition and nutritional value of haylage containing the mixture of triticale and vetch and efficiency of its use in the fodders in the steppe zone of Ukraine. So, the objective of the research is to substantiate the effectiveness of the harvesting of ensilage fodder mixed with green mass grass-legume mixture which includes triticale vetch. According to the objective the following tasks were set: – to examine the chemical composition, nutritional value of haylage mass in different ratios for silage; – to determine the content of organic acids of haylage mass of triticale and vetch mixture; – to give organoleptic assessment of silage fodders mixed with green mass grass-legume mixture. Experimental work was conducted in the educational farm "Trofimova" Ovidiopil district of Odessa region. Laboratory studies on organoleptic and chemical composition of haylage were performed in the Yampolsk laboratory of veterinary medi-cine in Vinnytsia region. During the research it was studied the optimal ratio of components of triticale in the mixture with vetch in haylage, en-suring maximum yield of nutrients per unit area. As the basic component during silage harvesting we used green mass grass-legume mixture which includes triticale vetch. Filled laboratory glassware was opened after 210–220 days of keeping then nutritional study of organoleptic character-istics and chemical composition of haylage was conducted. Chemical analysis of canned fodder green mass of triticale and vetch mixture collected in the flowering stage showed that the highest amount of protein, fat, calcium, carotene and less fat is stored in clean winter vetch crops compared with a pure crops of winter triticale. Mixed crops with the use of triticale contain protein and carotene in 1.5–2.0, phosphorus and calcium in 1.5–3 times more and fiber 10–20 % less than in pure triticale. Increasing the ratio of triticale to vetch it is noted some reduction in pro-tein and carotene. Most high-quality haylage is received by the ratio triticale to vetch 50:50 60:40 %. These mixtures contain the maximum amount of digestible protein per kilogram of fodder. The results of organoleptic assessment and chemical analysis of the content of free acids showed that pure legume hay-lage with vetch fermentation processes occur slowly pH of haylage is high 5.6–5.8 at humidity 47–50 %. Organic acids where 30–33 % are acetic accumulate in haylage. At this humidity anti nutrients of vetch are inhibited. In grain-vetch haylage at 48–53 % moisture fermentation processes were more intense. 65–71 % of lactic acid, 27–29 % acetic acid and 0.22–0.24 % of butyric acid were accumulated in the fodder. Thus, the above data on quality characteristics and nutritive value of triticale-vetch haylage mixture allow to prove that this fodder can be used for feeding cattle.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/1524
Розташовується у зібраннях:Котець Генадій Іванович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
tvppt_2016_1_13.pdf303,38 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.