DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1380
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorРудь, В.-
dc.contributor.authorRud, V.-
dc.date.accessioned2017-04-13T08:29:27Z-
dc.date.available2017-04-13T08:29:27Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationУДК 619:614.95:636.4.084.1:612.017. Рудь В. Гігієнічна оцінка дії «Суміші кормової Сто Га» на процеси адаптації поросят-сисунів і молодняка свиней після відлучення / В. Д. Рудь// Аграрний вісник Причорномор'я: зб.наук. праць / ОДАУ. - Одеса, 2016. - Вип. 76-2: Сільськогосподарські науки. - С. 67-73.ru
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/1380-
dc.description.abstractВпровадження прогресивних технологій в свинарстві супроводжується збільшенням числа стрес-факторів, що сприяють зниженню загальної резистентності та продуктивності свиней, збільшення їх захворюваності та загибелі. Одним із шляхів зменшення негативних наслідків впливу стресорів є застосування різних засобів які сприяють адаптації тварин, підвищенню природної резистентності та продуктивності тварин. Застосування «Суміші кормової Сто Га» позитивно вплинуло на адаптаційні механізми організму, про що свідчить вірогідне зменшення рівня МДА у поросят 4-ї групи 40-добового віку на 15,9% (Р <0,05), вміст кетодієнів на 14,9% (Р <0,05), збільшенню активності ЦП на 13,6% відповідно контролю.ru
dc.description.abstractThe introduction of advanced technologies in pig breeding industry is accompanied by the increase in the number of stress factors which promote reduction of the overall resistance and productivity of pigs, as well as increase in the frequency rate of diseases and mortality. One of the ways of reduction the negative impact of stressors is to use various tools which facilitate the livestock adaptation and increase in its natural resistance and performance. Using "Feed mixture STO HA" had a positive impact on the adaptive mechanisms of the body, which is evidenced by a reliable reduction in the malondialdehyde levels by 15.9% (P <0.05),in the ketodiiyen level by 14.9% (P <0.05), as well as by an increase in the ceruloplasmin activity by 13.6% in the 40-days old pigs from the 4th group as compared to the control group.ru
dc.language.isoukru
dc.publisherОдеський державний аграрний університетru
dc.subjectСвинарство, годівляru
dc.subjectадаптація, поросята, гемоглобін, еритроцити, лейкоцити, перекисне окислення ліпідів, малоновий діальдегід, кетодієни, антиоксидантний захистru
dc.subjectAdaptation, piglets, hemoglobin, red blood cells, white blood cells, lipid peroxidation, antioxidant protectionru
dc.titleГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ДІЇ «СУМІШІ КОРМОВОЇ СТО ГА» НА ПРОЦЕСИ АДАПТАЦІЇ ПОРОСЯТ-СИСУНІВ І МОЛОДНЯКА СВИНЕЙ ПІСЛЯ ВІДЛУЧЕННЯru
dc.title.alternativeHygienic assessment of the influence of "Feed mixture STO HA" on adaptation processes in nursing piglets and weanersru
dc.typeArticleru
Appears in Collections:Рудь (Селіна) Валентина Олегівна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Рудь.pdf658,99 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.