DSpace logo
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.osau.edu.ua/jspui/handle/123456789/721
Назва: Важкі метали в сільському господарстві. Ч.І: бібліографічний покажчик
Автори: Мішина Н.І., Шуляк Т.Г., Башкатова Г.О., Руснак В.В.
Дата публікації: 2011
Бібліографічний опис: Важкі метали в сільському господарстві Ч. І: науково-допоміжний рекомендаційний бібліографічний покажчик літератури ( 1983–2011 рр.). / ФБ ОДАУ; уклад.: Мішина Н.І., Шуляк Т.Г., Башкатова Г.О., Руснак В.В. – Одеса, 2011. – 34 с.
Серія/номер: 2011;
Короткий огляд (реферат): Важкі метали (ВМ) як забруднювачі навколишнього середовища останнім часом все більше привертають до себе увагу. Аналіз літературних джерел свідчить про те, що існує значна кількість окремих робіт, присвячених питанням впливу важких металів на різноманітні об'єкти. Обговорюються основні закономірності міграції важких металів у системі ґрунт-рослина; запропоновано заходи щодо зменшення нагромадження важких металів в ґрунтах та рослинах; розглядаються шляхи детоксикації важких металів в ґрунтовому покриві; методи біологічної ремедіації забруднених ґрунтів тощо. Водночас запропоновані роботи не систематизовані за напрямками досліджень. Метою роботи є узагальнення досвіду вивчення впливу важких металів на сільськогосподарські об’єкти на сучасному етапі розвитку науки. Отже, основними напрямками дослідження важких металів є вивчення механізму дії токсичних елементів, закономірності міграції важких металів в системі ґрунт-рослина; засоби, що зменшують нагромадження важких металів в продукції рослинництва та тваринництва. Перспективними напрямками є пошуки шляхів біологічного відновлення забруднених ґрунтів, толерантності рослин властивості зберігати життєздатність в умовах надлишку важких металів в ґрунтах. До покажчика включено 168 видань – окремо видані роботи (наукові праці, збірки, монографії), статті із журналів та збірників наукових праць з фондів фундаментальної бібліотеки Одеського державного аграрного університету за 1983-2011 роки. Принцип розташування матеріалів тематичний, а у середині рубрик – алфавітний. Покажчик буде складено з двох частин. Перша частина покажчика присвячена дії важких металів на екологію, ґрунти та рослини. Друга частина – дії важких металів на тварин. Видання розраховано на наукових працівників у галузі сільського господарства: ґрунтознавства, землеробства, рослинництва, тваринництва, ветеринарії. Бібліографічні описи праць наведені згідно з діючою нормативно-технічною документацією: ДСТУ ГОСТ 7.1-2006 «Бібліографічний запис «Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання».
Опис: Покажчик рекомендований для викладачів, аспірантів, студентів, працівників наукових галузевих бібліотек, на тих, хто цікавиться історією сільського господарства.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/721
Розташовується у зібраннях:НАУКОВО-ДОПОМІЖНІ РЕКОМЕНДАЦІЙНІ БІБЛІОГРАФІЧНІ ПОКАЖЧИКИ ЛІТЕРАТУРИ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Важкі метали у сільському господарстві.pdf443,95 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.